Första transporten med läkemedel på väg till Ukraina

Av på 17 mars, 2022
Arkivbild

Önskan om att få bidra med läkemedel till det ukrainska folket är hög bland svenska företag och organisationer. Under de senaste veckorna har Läkemedelsverket arbetat intensivt med att matcha erbjudanden om läkemedel från svenska aktörer mot de behov som finns i Ukraina. Inom kort rullar den första transporten.

Den 7 mars fick Läkemedelsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag av regeringen att samordna transporterna av läkemedel. Läkemedelsverket säkerställer att donationerna möter upp de behov som Ukraina gett uttryck för via EU:s så kallade civilskyddsmekanism. I uppdraget ingår också att kontrollera att den som ansvarar för att lagra och transportera läkemedlet uppfyller ställda krav.

─ Det finns en stor vilja i samhället att hjälpa de behövande i Ukraina. Normalt sett är Läkemedelsverkets uppdrag att verka för den svenska folkhälsan och jag är stolt över att vi genom det här uppdraget kan bidra till en bättre tillvaro för ukrainarna i den svåra situation de befinner sig i, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket.

Inom kort lämnar en första transport Sverige. Arbetet med att säkerställa läkemedelstillförseln till Ukraina fortgår i nära dialog med övriga EU-länder.

─ Samarbetet mellan myndigheter och företag fungerar bra. Det här är ett fint exempel på hur vi tillsammans kan göra saker som ingen av oss klarar på egen hand. Nu hoppas vi att hjälpen når hela vägen fram, säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Läkemedelsverket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in