Fortfarande för få kvinnor på Sveriges byggutbildningar

By on 19 december, 2017
Kajsa Hessel, Byggchefernas ordförande, oroas över att Sveriges byggutbildningar fortfarande lockar för få kvinnor.

Sveriges byggutbildningar är lika mansdominerade i dag som för tio år sedan, det visar en undersökning som branschföreningen Byggcheferna har gjort. På gymnasienivå är cirka 90 procent av eleverna på bygg- och anläggningsprogrammen killar, enligt Skolverket.

”De här siffrorna är en varningsklocka”, säger Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel. ”Vi måste bli bättre på att marknadsföra vad branschen står för i dag. Varför är det inte lika självklart för tjejer som för killar att söka sig till samhällsbyggnad? Det borde det vara.”

På YH-utbildningar inom samhällsbyggnad och byggteknik är drygt 75 procent av studenterna män, enligt Myndigheten för yrkeshögskolan. I genomsnitt har den siffran varit konstant i tio år. 

En trolig orsak, enligt Byggchefernas ordförande, är byggsektorns dåliga rykte som en grabbig och sexistisk plats.

”Inom branschen har extremt mycket hänt under de senaste tre åren”, säger Kajsa Hessel. ”I dag jobbar alla stora bolag aktivt med jämställdhet och mångfald. Både bland tjänstemän och hantverkare finns flera starka kvinnliga nätverk. Jag vill påstå att branschen i dag präglas mer av de positiva och inkluderande krafterna än av något annat.” 

Om Sverige ska kunna bygga bostäder och infrastruktur i den takt som krävs framöver måste fler kvinnor vilja jobba inom samhällsbyggnadssektorn. Det är ett skäl till att Byggcheferna och Byggnads sedan 2015 driver kampanjen Stoppa machokulturen. 

”Enligt många skolor är det lika svårt att rekrytera kvinnliga byggstudenter i dag som det alltid varit”, säger Kajsa Hessel. ”Som branschförening känner vi att det är på vårt ansvar att göra det lättare. Det är vi som måste visa att byggbranschen är lika öppen för alla.”

Regionalt
Örebronyheter

FAKTA
År 2007 gjorde SCB en kartläggning av könsstrukturen inom de fyra områdena bygg, elektro och data, fordon och farkost samt energi och vvs. Av totalt 436 000 utbildade personer var 97 procent män. Fram till år 2030 beräknades andelen kvinnor ha stigit med en procent. 

You must be logged in to post a comment Login