Fortsatt mörker i hotellbranschen

Av på 16 mars, 2021
Arkivbild

Fortsatt mörker i hotellbranschen: “Kommer behöva ytterligare hjälp i väntan på vaccineringen”. Ännu syns ingen ljusning på hotellmarknaden, visar nya siffror för februari månad.

En ny analys från Stockholms Handelskammare visar att logiintäkterna hos svenska hotell var 65 procent lägre i februari jämfört med samma månad i fjol – och i Stockholm är läget ännu sämre.

– Tyvärr kommer det nog se ut ungefär så här fram tills att vaccineringen verkligen genomförs och har effekt. Jag tror regeringen behöver ställa in sig på att ge stöd till sektorn åtminstone fram tills restriktionerna plockas bort, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Ny data från Benchmarking Alliance som Stockholms Handelskammare analyserat visar på en fortsatt svag trend för hotellen.

I februari 2020 hade hotellen en beläggning på 56 procent, en siffra som denna februarimånad stannade på 24 procent. Motsvarande siffror i Stockholm var 57 procent 2020 och endast 20 procent i februari 2021.

Det innebär att beläggningsgraden för svenska hotell föll med 32 procentenheter för riket som helhet och hela 38 procentenheter för hotell i Stockholm.

Eftersom snittpriserna sjunkit märkbart i hela landet och att prisfallet är ännu brantare i Stockholm så föll också hotellens samlade logiintäkter dramatiskt.

Totalt tappar hotellen 65 procent av logiintäkterna i februari och i Stockholm är den siffran hela 76 procent.

– Nu har branschen gått i princip ett år med gigantiska inkomsttapp samtidigt som det varit relativt stora problem med utbetalningarna av de statliga stöden. Därför är hotellföretagen i en mycket utsatt situation och kommer behöva ytterligare hjälp i väntan på att vaccineringen är utförd, restriktionerna tas bort och vi ser en tydlig normalisering av affärerna, säger Stefan Westerberg.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Stockholms Handelskammare

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in