Fortsatt ökad förväntan på högre bostadspriser hos mäklare och bostadsköpare

Av på 13 januari, 2022

I Mäklarkollen och Köparkollen för december, Boneos undersökning om trender på bostadsmarknaden som går ut till mäklare och besökare på Boneo.se, fortsatte trenden med förväntan på högre bostadspriser framöver både hos mäklare och köpare.

På frågan om bostadspriserna kommer öka eller minska de närmaste tre månaderna ökade andelen mäklare och bostadsköpare som tror att bostadspriserna kommer öka. Andelen mäklare som tror på högre priser ökade till 26 procent, från 24 procent i november, och hos köpare ökade andelen som tror på högre bostadspriser till 29 procent, från 28 procent i november. Majoriteten av både mäklare och köpare tror dock på oförändrade bostadspriser framöver, 62 procent av mäklarna respektive 51 procent av bostadsköpare.

Andel mäklare på Boneo som svarat på frågan “Tror du bostadspriserna kommer öka eller minska de närmaste 3 månaderna?”

Andel besökare på Boneo som svarat på frågan “Tror du bostadspriserna kommer öka eller minska de närmaste 3 månaderna?”

“Trenden med förväntan på högre bostadspriser fortsätter både hos mäklare och köpare på Boneo, och är även något som jag tror avspeglar sig i antalet publicerade annonser. Vi har nu nästan lika många kommande bostäder, ‘På G’ på Boneo, som Till salu annonser, vilket indikerar att det fortfarande är många personer som förbereder sig för att sälja för rätt pris”, säger Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

Köpbenägenheten hos besökare på Boneo låg kvar på samma som nivå som i november, där sex av tio köpare på Boneo, 60 procent, planerar att köpa ny bostad under det närmaste sex månaderna. Andelen som planerar att köpa bostad redan inom en månad minskade från 21 procent till 18 procent, men förklaras av att många tagit ledigt och rest bort under jul och nyår och väntar med bostadsköp till efter ledigheten.

Andel besökare på Boneo som svarat på frågan “När planerar du att köpa bostad?”

“Köpbenägenheten hos våra besökare fortsätter att vara hög, vi kan inte se något som tyder på minskad aktivitetet på bostadsmarknaden i början på nya året. Vi kan nog räkna med fortsatt många bostadsaffärer och stabil prisutveckling, även om inte fortsatt ökade priser”, säger Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Boneo

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in