Fortsatt starkt intresse för bostadsköp i Spanien.

Av på 14 maj, 2013

Nya siffror från spanske inskrivningsmyndigheten Registradores visar att svenskarna forsätter att köpa bostäder i Spanien. Antalet köp låg under 2012 på samma nivå som 2011 och innebär att Sverige är åttonde största köparnation i Spanien. Dock ökar vissa andra nationer, främst Ryssland och Norge, antal köp i Spanien kraftigt under 2012.

Intresset bland svenskar för att köpa bostad i Spanien har ökat markant de senaste tre åren. 2012 var antalet köpare tre gånger så många som under 2009. Under 2012 har dock ökningen stannat av och ligger på samma nivå som 2011.

Norge fortsätter däremot att öka antal köp i Spanien, under 2012 med 36 % jämfört med 2011. De har nu avancerat till att vara sjätte störst köparnation. Ryssarna ökar också kraftigt, med hela 46 %, och avancerar till en tredjeplats på listan, efter Frankrike och Storbritannien, men nu före Tyskland. Danmark och Finland ligger på en 15:e respektive 18:e plats.

– Även om just svenska köp stagnerat så ökar andelen utländska köpare på den spanska bostadsmarknaden och är nu tillbaka på samma nivåer som 2006-2007. Skillnaden är dock att den utländska efterfrågan nu främst rör kustområdena och kommer från länder i Nordeuropa. Efterfrågan för sju år sedan drevs till stor del av arbetskraftsinvandring, säger Daniel Nilsson, regionchef för Spanien på Fastighetsbyrån.

Majoriteten av de utländska köparna väljer nyproduktion framför begagnat, något som är extra tydligt bland svenskar och norrmän där 55 % respektive 53 % föredrar nyproduktion. Och det är semesterboenden längs kusterna som lockar mest. Andelen utländska köpare på Costa Blanca är hela 33,4 % och på Costa Brava 25,4 %. Motsvarande på Costa del Sol är 23,6 %, på Mallorca 25,0 % och på Gran Canaria 17,4 %.

– Många ser bostäder i Spanien som ett alternativ till en sommarstuga i Sverige. Möjligheter att flyga ofta och billigt har ökat vilket minskar trösklarna. Det kombinerat med prisnedgång på upp till 50 %, stark krona och stark svensk bostadsmarknad gör att efterfrågan fortsätter att vara stark. De spanska bostadspriserna som helhet ser inte ut att ha nått botten, men på vissa kustmarknader, där utländsk efterfrågan utgör en betydande del, kan priserna redan ha bottnat, fortsätter Daniel Nilsson.

Fastighetsbyrån i Spanien har etablerade kontor i Albir/Altea, Barcelona, Marbella, Nerja, Palma de Mallorca, Torrevieja, samt Cannes i Frankrike. Under året planeras kontorsöppning i Alicante, Fuengirola, samt Gran Canaria. Företaget är störst bland svenska mäklarföretag i Spanien och stärker hela tiden sin marknadsposition. Under 2012 hade man en marknadsandel bland svenska köpare på 26,9 %, en ökning med hela 12 procentenheter jämfört med 2011. Särskilt starka är man på begagnat där marknadsandelen var hela 46,3 %.

Örebroguiden

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in