Frälsningsarmén ställer fram årets julgrytor

By on 3 december, 2021
Förra året samlade julgrytekampanjen in nära fyra miljoner kronor till Frälsningsarméns lokala sociala arbete.
Foto: Jonas Nimmersjö

Den senaste veckan har Frälsningsarméns julgryteinsamling dragit igång runt om i Sverige. De insamlade pengarna ska hjälpa personer och familjer i utsatthet med matcheckar, varma kläder, julklappar och julgemenskap, så att de som oroar sig för julhelgen i stället ska få uppleva den glädje och det hopp som julen handlar om.

Sedan 1907 har Frälsningsarmén inför varje jul gått ut med sina julgrytor runt om i Sverige. Förra året samlade julgrytekampanjen in nära fyra miljoner kronor till det lokala sociala arbetet.

— I år tror vi att det ska kunna komma in mer, eftersom julgryteinsamlingen 2020 begränsades av corona-restriktionerna, säger Mats Wiberg, som är insamlingsansvarig på Frälsningsarmén.

Trots den stigande julstämningen med vänligare ansikten, strålande ljus och välbekant julmusik, är julen för vissa en tid av mörker och utmaningar. Faktorer som gör julen till en positiv upplevelse – familjen som samlas, gemenskap, glädje, generositet och god mat – kan ha motsatt effekt för människor som lider av ensamhet, fattigdom, hemlöshet eller är utsatta på andra sätt.

Före jul kontaktar många Frälsningsarméns lokala verksamheter för att be om hjälp, allt från småbarnsföräldrar som behöver hjälp med mat och kläder till ensamma äldre.

Tack vare alla generösa bidrag från människor på olika platser runt om i landet kan Frälsningsarméns lokala kårer (församlingar) inför julen dela ut matkassar, presentkort, varma kläder och julklappar till barnen. Julgåvorna delas ut till behövande som beviljats stöd i mitten av december. Det ordnas också gemensamma måltider och julfestligheter på många orter runt jul.

I kombination med de fysiska julgrytorna driver många av Frälsningsarméns kårer och enskilda medlemmar insamlingar med hjälp av digitala julgrytor via online-plattformen Better Now.

Under förra julen gjorde Frälsningsarméns kårer och verksamheter bland annat: 

  • Delade ut presentkort, matkassar, kläder, rekvisitioner och annan ekonomisk julhjälp till 6 431 personer.
  • Serverade 6 903 personer mat eller fika på våra sociala centren och kårer.
  • Hembesök och sjukbesök hos 492 personer.

Parallellt med de lokala julgryteinsamlingarna genomför Frälsningsarmén under november och december årets viktigaste insamlingskampanj i samband med de stundande juletiderna. Även de pengarna används till kårernas sociala arbete och fyller på där de lokala kårernas egna medel inte räcker till.

Sverige
Örebronyheter

Källa Frälsningsarmén

You must be logged in to post a comment Login