Fransk strategi mot sexköp mobiliserar män.

Av på 28 april, 2013

I Frankrike kallar sig de som vill ha en sexköpslag lik den svenska för abolitionister. Män och kvinnor arbetar tillsammans för att avskaffa det prostituerande systemet som ett led i värnandet av humanismens ideal. I legaliseringslinjens Tyskland är situationen en helt annan, rapporterar Kajsa Ekis Ekman efter agitationsturné i Europa.

Jag lägger märke till att alla talare använder sig av mycket storslagna ord. De talar om republiken, om humanismen, om slaveriet, om människors inneboende jämlikhet. En vänsterpolitiker säger: ”Frankrike bekänner sig officiellt till abolitionismen från och med 1949 då vi skrev under konventionen om trafficking – men i praktiken är vi det inte. Nu är det dags att ta nästa steg. Något annat är att svika humanismens ideal.” Nästa talare: ”Det är en skam för republiken, för våra grundläggande värderingar, att vi fortsätter att tillåta något så ovärdigt som köp av människors kroppar!”

Och det är då jag inser: nej här är det inte en kvinnofråga! De franska aktivisterna har gjort något helt annat av prostitutionen. De har lyft den ut ur jämställdhetspolitiken, och gjort den till en fråga om människovärde, om frihet och jämlikhet. Att vara emot sexköp är helt enkelt att försvara de värden som nationen grundar sig på sedan revolutionen. Och genom att använda sig av nationens grundläggande ideal, har de lyckats få med sig männen! Det är genialt.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in