Fredrik Jonasson – ny överåklagare vid EBM

Av på 1 november, 2013

Stabsåklagare Fredrik Jonasson blir ny överåklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Han tillträder sin nya tjänst nu på fredag, den 1 november. Överåklagaren är myndighetens högsta åklagare. Tjänsten kommer att vara placerad vid huvudkontoret på Kungsholmen i Stockholm.

Fredrik Jonasson har tidigare varit utvecklingschef vid Ekobrottsmyndigheten och kammarchef för Åklagarkammaren i Örebro. Han medverkade också som expert i utredningen om en samlad ekobrottsbekämpning, vilken sedan låg till grund för regeringens beslut att ge EBM riksansvaret för ekobrottsbekämpningen, ett beslut som trädde i kraft i juli i år.

– Jag ser fram emot att arbeta i min nya roll. Överåklagarens roll med både ansvar för tillsyn och övergripande utveckling av kammarverksamheten är både utmanande och ger stora möjligheter, säger Fredrik Jonasson.

Fredrik Jonasson är från början anställd som vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg men har sedan juni 2012 arbetat med myndighetens riksansvar. Sedan 1 juli 2013 är han anställd som stabsåklagare på huvudkontoret. Nu tillträder han sin nya befattning som överåklagare, den 1 november 2013.

– Jag är glad över att ha EBM:s nya överåklagare på plats. Fredrik Jonasson har en bred erfarenhet i kombination djup sakkunskap och dessutom med en glöd för att utveckla verksamheten. Helt rätt profil för denna tjänst, säger Eva Fröjelin, generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten.

Överåklagaren är myndighetens högsta åklagare och förutom tillsyn av själva åklagarverksamheten på Ekobrottsmyndigheten ingår också övergripande ansvar för utvecklandet av metoder inom utredning och lagföring på myndigheten.

En överåklagare har också rätt att gå in och ändra en åklagares beslut vid Ekobrottsmyndigheten, vilket kan ske på eget initiativ alternativt efter att någon part har begärt högre åklagares prövning. Tågordningen för tillsättningen är att Generaldirektören på EBM fattar det formella beslutet efter avstämning med riksåklagaren.

Fredrik Jonasson efterträder Anders Jakobsson som efter fyra år på myndigheten gick vidare till Riksenheten för polismål.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in