Friande dom i Teliarättegång visar på brister i lagstiftning

Av på 18 februari, 2019

Tingsrätten har meddelat en friande dom för de tre tidigare Teliacheferna som stod åtalade för mutbrott. Utfallet av domen var väntad och visar på problem med den tidigare mutlagstiftningen, menar Natali Phalén, generalsekreterare vid Institutet Mot Mutor (IMM).

Utbetalningar på närmare 3 miljarder kronor som Telia via olika transaktioner betalat till dåvarande presidentdottern i Uzbekistan under åren 2007-2010 ligger till grund för det omfattande mål som resulterat i en friande dom för de tre tidigare cheferna på telekombolaget. Domen kommer inte som en överraskning, enligt Natali Phalén.

– Målet har prövats enligt den äldre lagstiftningen och presidentdottern har enligt den inte bedömts som en juridiskt sett mutbar person, eftersom hon inte hade en formell anställning eller uppdrag. Utformningen av den äldre lagstiftningen medför därmed i praktiken att personer som har den verkliga makten men ingen formell position i genomkorrupta stater inte kan anses mutbara. Gärningarna har prövats mot en gammal, dålig lag, säger Natali Phalén.

Åtalet har pågått sedan början av september förra året och är slutet på en sju år lång förundersökning som totalt omfattar 30 000 sidor. Att situationen inte omfattas av mutlagstiftningen som då gällde visar på tydliga brister i svensk korruptionsbekämpning, enligt Natali Phalén, som fortsätter:

– Svensk lagstiftning är tandlös när svenska bolag inte kan hållas ansvariga för mutbrott på hemmaplan, men bötfälls för miljardbelopp i USA. Man ska komma ihåg att korruption urholkar tilliten i samhället och kostar enorma summor, alltid på bekostnad av allmänheten och särskilt de som har det sämst.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in