Friskis firar påsk med unga i fokus

Av på 9 april, 2022

Påsklovstider innebär lite extra utrymme att testa nya aktiviteter, den digitala tillvaron har stark dragningskraft med spel och umgänge via skärm. Ofta väldigt roligt, men också väldigt stillasittande. Runt om i landet bjuder därför flera av Friskis föreningar in barn och tonåringar för att låta dem testa på träning i olika former.

Känner du någon som riskerar att helt fastna bakom skärm under lovet? Som kanske varit nyfiken på träning, men aldrig hittat dit? Flera av Friskis&Svettis föreningar satsar på aktiviteter för unga under lovet. Friskis Södertälje är ett exempel.

– Med påsken kommer våren, tillsammans med en nyväckt energi och längtan efter att röra på sig. I Södertälje bjuder vi alla under 18 år på träning under lovet. Förutom vanliga pass anordnar vi även aktiviteter som klättring, styrketräning och påskäggsjakt i samband med ett familjefys-pass, säger Malin Holmqvist, verksamhetschef Friskis&Svettis Södertälje. 

Enligt siffror från WHO ligger Sverige i botten när det gäller andelen skolbarn som är tillräckligt fysiskt aktiva, det vill säga rör sig minst 60 minuter om dagen. Det vill Friskis ändra på. Och så här resonerar Friskis Västerås, som under påsklovet också erbjuder gratis träning för alla upp till 18 år, samtidigt som de fyller på utbudet med roliga och åldersanpassade aktiviteter. 

När Friskis, med hjälp av Ungdomsbarometern, tittat närmare på relationen till träning i gruppen tonåringar svarar 62 procent att den mest avgörande faktorn för att vilja träna, är att det ska vara roligt. Att träningen ska finnas nära till hands är också viktigt. 

– På Friskis jobbar vi ständigt med att fila ner trösklar till träning och rörelse. Vi vet till exempel att många tonåringar söker träningstips på youtube, därför finns vi där med träningsinspiration på Friskis vis. Några av klippen har visats över 50 000 gånger, vilket ger en härlig hint om att de uppskattas, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa Friskis&Svettis
För info om påskaktiviteter på din ort, kontakta Friskis&Svettis lokalt.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in