Fyra av tio barn berättar inte för vuxna om mobbning

By on 30 mars, 2018

Vartannat barn i åldern 13-16 år och var tredje barn mellan 9-12 år som har utsatts för kränkningar i skolan har inte berättat om det för någon vuxen, vare sig hemma eller i skolan. Var femte har inte berättat om det för någon alls. Det visar ny statistik från Stiftelsen Friends. Nu har barns berättelser om mobbning samlats in under en särskild skolturné i syfte att få vuxenvärlden att se och ta itu med mobbning.

Många barn som berättar för vuxna om kränkningar som de utsatts för får ett bra stöd, men många vittnar också om att vuxna inte tar dem på allvar eller gör tillräckligt för att få stopp på mobbningen. När barn upplever att vuxna inte lyssnar eller ger tillräckligt stöd eller hjälp, leder det ofta till att man som barn inte längre berättar om det man är med om.

– Mobbning bland barn är vuxnas ansvar. För att kunna stoppa mobbning och ge stöd till de barn som är inblandade måste alla vi som är vuxna visa att vi tar barns upplevelser på allvar, gemensamt ingripa och aldrig ge upp förrän kränkningarna har upphört, säger Per Leander, generalsekreterare på Stiftelsen Friends.

Skulpturer mot mobbning på skolturné i landet
Swedbank är Stiftelsen Friends huvudsponsor sedan 2005. Ett nytt steg i samarbetet togs i samband med uppförandet av Arenans Barn – en konstutställning mot mobbning – på Friends Arena i Stockholm i februari i år. Konstverket består av 25 bronsskulpturer föreställande barn och gör Sveriges nationalarena till en av få idrotts- och nöjesarenor i världen med en permanent konstutställning. Under en särskild skolturné har miniatyrer av skulpturerna fungerat som en katalysator för att samla in barns berättelser om mobbning.

– Berättelserna är en uppmaning till alla oss vuxna att se barn, lyssna på deras behov och ta ansvar. Det är också en påminnelse om det stora samhällsproblem som mobbning är. 60 000 barn mobbas varje år i Sverige, något som kan sätta spår för livet och kostar samhället 17,5 miljarder kronor, säger Johan Eriksson, externkommunikationschef på Swedbank.

Svenska herrlandslaget i fotboll manifesterade mot mobbning på Friends Arena
Som avslutning på skolturnén genomförde det svenska herrlandslaget i fotboll en manifestation mot mobbning på Friends Arena i samband med lördagens landskamp mot Chile. De juniorspelare som i vanliga fall eskorterar landslagsspelarna ut på arenan saknades. Istället hade de svenska spelarna varsin skulptur i handen.Skulpturerna representerar de 60 000 barn som varje år utsätts för mobbning, och är miniatyrer av de bronsskulpturer som står utspridda på Friends Arena. Syftet med manifestationen var att med hjälp av fotbollens genomslagskraft synliggöra de utsatta barnen och uppmana alla vuxna att lyssna på barnens berättelser och agera mot mobbning.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login