Fyra av tio saknar kunskaper i första hjälpen

By on 16 juni, 2024
Arkivbild

38 procent av befolkningen skulle inte kunna ingripa om de såg en människa falla ihop på gatan, men nu strömmar deltagare till Röda Korsets kurser.

 – Tidiga insatser är ofta skillnaden mellan liv och död, säger Fredrik Palmqvist , verksamhetsutvecklare för Röda Korsets första hjälpen-utbildningar.

Sommaren är här och med den ökar vår tid utomhus i sjöar, hav och pooler. Men badandet är inte riskfritt – fram till och med maj i år drunknade 21 personer, och i juni ytterligare tre *. Vid drunkning är det viktigt att snabbt påbörja första hjälpen om personen inte andas normalt.

– Det vanligaste felet människor gör vid en olycksplats är att inte ingripa överhuvudtaget. Tidiga insatser är ofta skillnaden mellan liv och död, säger Fredrik Palmqvist, verksamhetsutvecklare för Röda Korsets första hjälpen-utbildningar.

Trots detta saknar många svenskar kunskaper i första hjälpen. 38 procent av befolkningen är osäkra eller säger sig inte ha tillräckliga kunskaper för att ingripa om de såg en människa falla ihop på gatan. Detta enligt en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Svenska Röda Korset i maj 2023.

Men nu ser Röda Korset ett markant ökat intresse över hela landet – det är tio procent fler som gått en första hjälpen-kurs i januari till april i år, jämfört med samma period 2023. Från maj förra året till april i år har 33 362 gått en kurs hos Röda Korset.

– Vi har jobbat intensivt med digitala lösningar som gör att vi kan nå ut till ännu fler och rädda ännu fler liv, säger Fredrik Palmqvist.

Röda Korset har sedan 1860-talet utbildat människor i första hjälpen och globalt utbildar organisationen årligen minst 25 miljoner människor. Hjärtstopp, kraftiga blödningar och stroke är exempel på sådant som deltagarna får lära sig att hantera. Men det gäller att inte glömma att kunskap är färskvara.

– För att kunna njuta av en trygg sommar uppmanar vi alla uppdatera sina kunskaper i första hjälpen. Ett enkelt sätt är att gå en webbkurs och ladda ner vår första hjälpen-app. Vi vet att våra kurser ökar deltagarnas upplevelse av att inte bara ha kunskap, utan även modet att agera, säger Fredrik Palmqvist.

Röda Korsets undersökningar visar att deltagarnas upplevda kunskap och mod ökar oavsett om man deltagit online eller i en fysisk utbildning.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Röda Korset

You must be logged in to post a comment Login