Fyra av tio svenskar känner stort ansvar för sin pension

By on 2 maj, 2022

Fyra av tio svenskar, 40 procent, tycker att de själva har det största ansvaret för den egna pensionen. Det är en ökning med 11 procentenheter jämfört med 2020. 45 procent anser att staten har det största ansvaret. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av valcentralen Collectum.

– Att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder kollektivavtalad tjänstepension är ett mycket bra sätt att ta ansvar för sin pension. De allra flesta har inte möjlighet att själva spara ihop de tusenlappar som krävs varje månad för att kompensera för utebliven tjänstepension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Andelen svenskar som anser att staten har det största ansvaret för att få en rimlig pension har sjunkit med 13 procentenheter, från 58 procent till 45 procent, jämfört med 2020. I stället är det allt fler, 40 procent jämfört med 29 procent, som anser att de själva har det största ansvaret.

– I dag får den som saknar tjänstepension ofta klara sig på mindre än hälften av sin ‎tidigare lön i allmän pension, alltså den del av pensionen som kommer från staten. Den som har tjänstepension under hela arbetslivet kan i stället få upp till två tredjedelar av lönen när det är dags för pension, säger Tomas Carlsson.

Den allmänna pensionen från staten motsvarar i dag knappt hälften av den tidigare lönen i pension. Den som har en månadslön på 40 000 kronor måste spara nästan 2 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 50 000 kronor i månaden behöver spara nästan 5 000 kronor, visar Collectums beräkningar.

Expertens tips – så kan du påverka din pension

Den allmänna pensionen från staten motsvarar i dag knappt hälften av den tidigare lönen i pension. Här är fem tips på vad som går att påverka för att få en tryggare tillvaro både under och efter arbetslivet.

1. Säkra tjänstepensionen

Med kollektivavtalad tjänstepension kan du få upp till två tredjedelar av lönen när det är dags för pension. Har ni inte tjänstepension på din arbetsplats bör du förhandla till dig högre lön eller pensionsspara privat.

2. Betala låga avgifter

Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Några tiondels procent i avgift kan betyda hundratusentals kronor i skillnad när du går i pension.

3. Jobba så mycket och länge du kan

Alla har inte möjlighet att jobba heltid eller långt upp i åldern, men hur mycket och hur länge du har jobbat i livet har betydelse för hur stor din pension blir.

4. Välj rätt skydd för familjen

Så länge din familj är i behov av ekonomisk hjälp ifall du skulle gå bort, är det bra att ha efterlevandeskydd. När barnen blivit vuxna, se över skydden för att höja din egen pension.

5. Kolla din prognos en gång per år

Gå in på minPension.se en gång om året för att få en samlad bild av hur stor din pension kan bli. Ju bättre koll du har, desto mindre oro behöver du känna kring din pension.

Faktaruta: Tjänstepensionen ITP

Tjänstepensionen ITP är resultatet av många års samarbete mellan fack och arbetsgivare. I dag omfattar tjänstepensionen ITP 2,6 miljoner privatanställda tjänstemän på 37 000 företag som har kollektivavtal. Under 2021 betalade arbetsgivarna in 60 miljarder kronor till tjänstepensionen ITP vilket motsvarar 164 miljoner kronor om dagen.

Om undersökningen

På uppdrag av Collectum genomförde Sifo 1 039 online-intervjuer i februari 2022 och 1 097 online-intervjuer i januari 2020 med personer över 18 år.

Vem tycker du har det största ansvaret för att du får en rimlig pension som du kan leva på?
  2022 2020
Jag själv 40% 29%
Staten 45% 58%
Arbetsgivaren 6% 5%
Fackförbunden 1% 2%
Tveksam, vet ej 7% 6%

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Collectum

You must be logged in to post a comment Login