Fyra av tio vill se digital röstning i riksdagsvalet

Av på 19 januari, 2017

Svenska myndigheter bör erbjuda en e-tjänst för digital röstning i våra riksdagsval. Det anser 40 procent befolkningen enligt en undersökning från Visma, genomförd av Sifo. Och fler äldre väljare är positiva jämfört med yngre.

Digitaliseringen påverkar många delar av våra liv, även vår syn på hur vi skulle vilja rösta i riksdagsvalen. Att fyra av tio vill ha en e-tjänst för att kunna rösta digitalt visar att många är intresserade av och redo för ett digitalt steg framåt även när det kommer till politiken, säger Erika Berggren, expert på e-tjänster på Visma Consulting.

Siffran är, kanske något oväntat, lägre i den yngre åldersgruppen. Medan 29 procent i åldrarna 18-34 år vill se en e-tjänst för digital röstning så är siffran nära hälften (48 procent) bland de som är 35-55 år och 40 procent i åldrarna 56-79 år.

Regeringen säger att Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter, att genomföra tester av lösningar för digital röstning samt värdera användarvänlighet och säkerhet skulle kunna vara ett steg på vägen, säger Erika Berggren.

Faktaruta: Digital röstning

  • Estland var först i världen med att 2011 erbjuda röstning via mobilen i parlamentsvalet. Redan 2005 kunde estländarna rösta via datorn i kommunvalet och två år senare i parlamentsvalet.
  • En delstat i Indien testade e-röstning i kommunalvalet 2010 och en applösning ska införas för kommande val.
  • Frankrike tillämpar internetröstning som en möjlighet för utlandsboende.
  • I Schweiz kan man e-rösta i ungefär hälften av landets regioner.
  • I Norge genomfördes försök med e-röstning som ett komplement till röstning med pappersvalsedlar, i ett urval kommuner vid valen 2011.

Politik
Örebronyheter

Om undersökningen
Den statistiska undersökningen genomfördes på uppdrag av Visma i samarbete med Kantar Sifo i oktober 2016 med 1 731 respondenter i åldrarna 18-79 år.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in