Gamification den nya vägen till arbete för unga

By on 9 december, 2019
Arkivbild

Fler kommuner drar ned på sommarjobben för ungdomar. Arbetsförmedlingen lägger troligen ner ett hundratal kontor i hela Sverige och ungdomsarbetslösheten är nästan 19,4%, femte högsta plats i EU*. Det är dags för nya sätt att få ungdomar in i arbete. Jacob Rudbäck från Yepstr tror att gamification – det vill säga att göra jobbsökandet till en spelupplevelse – kan vara ett av svaren.

Våra unga är vår framtid, men vilka förutsättningar har de till arbete? Enligt SKL* ökar chanserna till ett jobb i framtiden med 230%! om man har haft ett jobb under gymnasietiden, det vill vi ta till fasta på, säger Jacob Rudbäck, VD på Yepstr.

Yepstr är en app där unga, privatpersoner och företag sätts i kontakt med varandra. Ungdomar mellan 15-21 år skapar en profil och kan sedan söka uppdrag som barnvakt, hundvakt, läxhjälp eller enklare företagsuppdrag. Appen är uppbyggd på gamification, vilket innebär att ungdomarna allt eftersom de tar fler och fler uppdrag låser upp nya möjligheter som exempelvis högre lön och att få utföra uppdrag från företag. På samma sätt som nivåer i dator- och mobilspel är uppbyggda.

Det är ett nytt digitalt samhälle som också är mer individualistiskt än förr och det har format våra unga. Enligt Ungdomsbarometern* säger 90-talister och millennials ”alla är sin egen lyckas smed” och de har ”känslan att föräldrarna hade det enklare”. Det går inte att helt förlita sig på myndigheter och samhället, vilket bekräftas genom nedskärningar i Arbetsförmedlingen. Ett alternativ för unga att komma in på arbetsmarknaden är att ge dem chansen att själva starta sin karriär och börja bygga sitt CV, fortsätter Jacob.

Under en föreläsning för arbetsgivare av Ungdomsbarometern betonas också hur unga är vana vid just gamification. De vill ha snabb feedback och kortsiktiga mål för att sedan uppnå något större.

– Vi har skapat ett verktyg som är anpassat efter de unga som kan fungera både som en morot samtidigt som det främjar deras möjligheter till arbete i framtiden, avslutar Jacob.

Regionalt
Örebronyheter

Källa yepstr

You must be logged in to post a comment Login