Gamla reflexer kan vara en säkerhetsrisk

Av på 19 oktober, 2013

Reflexer har begränsad hållbarhet, men trots det säger bara tre av tio att de testar sina reflexers funktion. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa, som den 24 oktober anordnar Reflexdagen för femte året i rad.

En reflex har begränsad livslängd. Den slits i kontakt med hårda föremål som repar reflexen, som till exempel nycklar och mynt i fickor, eller om man tvättar en reflex insydd i ett klädesplagg. Även värme och vatten kan försämra funktionen hos en reflex.

Bara knappt var tredje (32 %) uppger att man regelbundet testar sina egna och familjens reflexer, enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. Sex av tio (62 %) svarar att man inte gör det. Trygg-Hansa rekommenderar att man ser över sina reflexer varje år.

– Barnkläder blir oftare smutsiga och tvättas oftare. Dessutom är det vanligt att man köper begagnade barnkläder. Om reflexen är utsliten finns risken att man vaggas in i en falsk trygghet. Både barn och vuxna kan synas mindre i mörkret än man tror om man har utslitna reflexer, säger Anna Svärd, CSR-ansvarig på Trygg-Hansa och ansvarig för Reflexdagen 2013.

Så kontrollerar du om reflexen fungerar
· Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd ett mörkt rum.
· Lys på reflexerna med en ficklampa från ca fyra meters avstånd.
· Om den gamla reflexen syns betydligt sämre än den nya, då är det dags att byta ut den.

– Har du en väl fungerande reflex syns du redan på 125 meters avstånd från en bil, istället för 25-30 meter om du är utan och har mörka kläder, säger Anna Svärd.

Drygt sex av tio svenskar (63 %) uppger att de använder reflex på ytterkläderna under höst och vinter. Bland de som inte använder reflexer (37 %), finns det olika skäl till varför man inte gör det. Drygt hälften skyller på glömska, övriga anger andra orsaker till varför man inte använder reflexer.

På frågan om vad som skulle kunna få en att använda reflexer oftare svarar de flesta att man vill ha dem insydda i kläderna, eller lättare att ta av och på. En fjärdedel (26 %) svarar att de skulle använda reflexer mer om de var snyggare.

Om Reflexdagen 2013
Trygg-Hansa arrangerar för femte året i rad Reflexdagen, som i år går av stapeln torsdagen den 24 oktober. Trygg-Hansa delar ut reflexer vid 110 skolor och förskolor runt om i landet och ger råd om hur reflexer bör användas för att ge en god synlighet i mörker. Sammanlagt delar Trygg-Hansa ut 100 000 reflexer i samband med Reflexdagen.

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av analysinstitutet YouGov. Under perioden 13-26 september 2013 har sammanlagt 3480 intervjuer genomförts med kvinnor och män i åldern 18-74 år i Sverige.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in