Ge fler skolbarn chansen att må bra

Av på 26 augusti, 2018

Bra miljö i skolan gör barnen piggare och friskare och förbättrar dessutom deras skolresultat. Nu behöver det statliga stödet för upprustning av skollokaler förlängas, så att fler barn kan må bra i vardagen.

I dagarna börjar skolan för tiotusentals barn och unga i Sverige. Många är förväntansfulla och glada inför höstens arbete, andra vet att de snart kommer att dras med kliande ögon, luftvägsproblem och huvudvärk på grund av skolans inomhusmiljö.

Att dålig inomhusmiljö kan orsaka hälsoproblem har visats i många studier. Men det är inte bara välbefinnandet som påverkas av dålig inomhusmiljö. Barns kognitiva utveckling kan hämmas av innerstadsluftens ultrafina partiklar. Dansk forskning visar dessutom att bristande luftkvalitet och för hög inomhustemperatur kan resultera i att elevprestationerna kan bli så mycket som 30 procent lägre än de skulle kunna vara.

För att förbättra situationen införde regeringen den så kallade skolmiljarden, som inneburit att kommunerna har kunnat söka pengar hos Boverket för upprustning av skollokaler. Stödet fanns 2016-2018, men upphörde den 1 april i år.

– Många kommuner hann aldrig söka några medel och många visste inte ens om att stödet fanns, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

Inför valet har förbundet frågat riksdagspartierna hur de ställer sig till en förlängning av stödet. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är för en förlängning. Miljöpartiet har ännu inte tagit ställning. Samtliga allianspartier säger nej, trots att en majoritet av allianspartierna på kommunal nivå är positivt inställda till fortsatt stöd enligt undersökningen från 2017.

– Skillnaden är värd att beakta eftersom det ju är kommunerna som handskas med skolfrågorna i vardagen och vet vilka behov som finns. Vi är bekymrade över att stödet har upphört och tycker att riksdagspartierna borde lyssna mer på de kommunpolitiker som känner till skolans villkor på lokal nivå, säger Maritha Sedvallson.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in