Gemensam kraftsamling mot dopning behövs

By on 9 oktober, 2021

Friskis&Svettis jobbar systematiskt med frågan om antidopning. Nästa vecka äger den årliga uppmärksamhetsveckan för arbetet rum, ett initiativ från 100% ren hårdträning. Ett bra tillfälle att sätta ljuset på en livsviktig fråga.

– Efter ett minst sagt annorlunda år är dopning en av många angelägna frågor som fått stå tillbaka i debatten. Uppmärksamhetsveckan är ett bra tillfälle att sätta nytt ljus på problemet. Ett stort jobb finns att göra, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis.

Dopningtrenden går åt fel håll. För många är användningen av förbjudna preparat förknippat med elitidrott men faktum är att dopning framför allt förekommer bland motionärer. Det kallas samhällsdopning och minst 40-50 000 individer dopar sig i Sverige idag.

– Fler aktörer behöver ta ansvar för att vi ska kunna vända utvecklingen. Friskis&Svettis är den idrottsförening som beställer flest dopingtester från Svensk antidoping varje år och de är en central del av vårt preventiva arbete, säger Susanne Jidesten. 

Samordning är vägen framåt

Det finns stora utmaningar med att verksamheten som rör samhälls- och idrottsdopning inte är organiserad under ett och samma tak. Idrottsminister Amanda Linds uttalande tidigare i år, där hon öppnar upp för en bredare testning i samhället, ger hopp om ökad samordning. 

– Det är bra att det rör på sig i den här frågan. En gemensam kraftsamling är vad som behövs. Varje gång någon säger nej till dopning har massor av människor vunnit en seger, säger Susanne Jidesten

Så jobbar Friskis mot dopning

Friskis står för hållbar träning genom hela livet och jobbar preventivt med kunskap, inspiration och tydliga förhållningssätt. Personal är utbildad och en åtgärdsplan finns vid misstanke om att någon medlem dopar sig. Ett aktivt antidopningsarbete i Friskis föreningar runt om i landet ger ringar på vattnet. 

– Riskerna med dopning är stora. Allt kan gå snett, med kroppen, psyket, jobbet och familjen. Om du misstänker att någon nära dig dopar sig kan du försöka prata med personen. Men var beredd på att det kan bli ett svårt snack, det finns en anledning till att dessa preparat är förbjudna enligt lag. Vill du vässa dina argument finns bra stöd på Friskis hemsida, säger Helen Eriksson som är anti-dopningsansvarig på Friskis&Svettis Riks.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa Friskis&Svettis
Friskis syn på dopning – https://www.friskissvettis.se/omoss/friskissynpa/doping
För information om lokalt antidopningarbete kontakta närmsta Friskis – https://www.friskissvettis.se/allaforeningar

You must be logged in to post a comment Login