Genomgången av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Av på 23 februari, 2021
Arkivbild.

Nu är den genomgång klar där Region Örebro län har granskat hur de överblivna doserna vid inledningen av vaccineringen har använts. Genomgången visar att ett mindre antal doser, några tiotal, givits till personer utanför bestämd prioriteringsordning. Anledningen till det har varit ambitionen att varje dos ska tas tillvara, samtidigt som det inledningsvis saknades rutiner för hur dessa överblivna doser med kort hållbarhet snabbt skulle kunna ges till personer inom prioriteringsordningen. Sedan dess har rutiner tagits fram för detta.

– Inledningsvis visste vi inte att vi skulle kunna få ut extra doser, så vi hade inte rutiner på plats för att hantera detta, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Örebro län.

Styrgruppens riktlinje har följts
– Vaccineringspersonalen har då gjort sitt allra bästa och följt styrgruppens riktlinje om att alla doser ska användas. Ingen droppe vaccin ska förfaras. I detta skede vaccinerade man fler vård-och omsorgspersonal samt personal på sjukhusen. Man har också ringt in äldre personer som har funnits i närheten och som har kunnat komma till vaccineringen med mycket kort varsel. I enstaka fall har man inte lyckats, och då har man under tidspress, med ett vaccin med mycket kort hållbarhet, gett vaccin till andra personer. Alternativet hade varit att kassera doserna.

Trygga och säkra rutiner finns nu
– Sedan några veckor tillbaka finns nu säkra och trygga rutiner för att man snabbt ska kunna ringa in personer inom rätt prioriteringsordning för dessa enstaka doser som blir kvar vid dagens slut.

Inga oegentligheter har förekommit
Jonas Claesson poängterar att genomgången har visat att inga systematiska oegentligheter har förekommit.

– Vi fokuserar nu i stället på att fortsätta vaccineringen så snabbt som möjligt utifrån det vaccin vi tilldelas. Vi känner oss samtidigt trygga med att vi har infört bra rutiner för de extra doser som blir kvar vid dagens slut.

Fram till vecka åtta har 15 550 personer i Örebro län fått sin första dos och 5784 har också fått sin andra dos.

Hälsa | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Region Örebro Län

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in