Givarmöte om Irak: Sjukvården ligger i ruiner

By on 13 februari, 2018
Den förstörda barnavårdsavdelningen på Al Khansaa-sjukhuset i Mosul, Irak.
Foto: Sacha Meyers/Läkare Utan Gränser.

Just nu pågår en två dagars givarkonferens i Kuwait för att diskutera återuppbyggnaden av Irak. Läkare Utan Gränser har under ett parallellt möte om de humanitära behoven understrukit att sjukvården ligger i ruiner. Det behövs akuta och långsiktiga insatser för att befolkningen ska få tillgång till sjukvård.

Många sjukvårdsinrättningar ligger begravda under rasmassor. Efter flera år av konflikt och intensiva strider saknar befolkningen tillgång till livsnödvändig sjukvård. Det råder ofta brist på läkemedel och medicinsk utrustning, och många i sjukvårdspersonalen får ingen lön, säger Carla Brooijmans, landansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Irak, som talade på konferensen.

Den svenska logistikern Claes Silfverhjelm jobbade fram till januari på Läkare Utan Gränsers projekt i den irakiska staden Qayyarah. Han bevittnade den förstörda sjukvården i staden:

Innan IS erövrade Qayyarah hade man byggt ett stort och fint regionsjukhus med sex operationssalar. Men på sjukhuset hann man aldrig ta emot patienter. IS plundrade allt, tog utrustning, material, läkemedel och stängde sjukhuset för civilbefolkningen. När jag kom dit fanns bara skalet av sjukhuset kvar, berättar Claes Silfverhjelm.

När sjukhuset i Qayyarah förstördes stod runt 200 000 människor utan avancerad sjukvård. Att återuppbygga sjukvården staden och i resten av landet kommer att ta tid, betonar Carla Brooijmans:

Det är viktigt att återuppbygga sjukvården i Irak. Samtidigt får vi inte glömma att det finns många som behöver akut hjälp nu. Många drabbas fortfarande av strider eller kan inte återvända till sina hem.

Runt tre miljoner människor är fortfarande på flykt inom landet enligt flyktingorganet UNHCR.

Läkare Utan Gränser ger sjukvård i provinserna Erbil, Diyala, Ninewa, Kirkuk, Salaheddin, Anbar och Baghdad.

Världen | Irak
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login