Glasögonpant med fokus på återanvändning i utvecklingsländer

By on 1 november, 2019

KlarSynt lanserar i början av november ett nytt koncept för återanvändning av glasögon. Glasögonpanten™ har tagits fram för att uppmuntra människor att lämna in sina gamla glasögon i en KlarSynt-butik. De kan sedan få nya ägare i låginkomstländer där behovet är stort och ekonomiska resurser saknas.

Konceptet är högaktuellt då WHO:s senaste rapport om ögonhälsa, World report on vision, visar att över 1 miljard människor i främst låg-och medelinkomstländer lever med synfel som med rätt hjälp skulle kunna åtgärdas. Rapporten visar även att antalet synfel och ögonsjukdomar kommer öka de närmaste decennierna till följd av livsstilsförändringar, urbanisering och en åldrande befolkning. Synfel leder vanligtvis till sociala och ekonomiska konsekvenser för både barn och vuxna. De halkar efter med både utbildning och i arbetsliv.

Ett par glasögon kan vara avgörande för en människas möjlighet att försörja sig och inte minst för att utbilda sig. Många svenskar har glasögon liggandes hemma som kan göra stor nytta för någon annan. Vi uppmuntrar alla att leta igenom sina gömmor och lämna in gamla glasögon och låta dem komma till användning i någon annans liv, säger Gabriela Flores Araya, marknadsansvarig på KlarSynt.

Barnglasögon efterfrågas

Efter att du lämnat in dina gamla glasögon i någon av KlarSynts butiker är ett första steg att hitta nya ägare till dem. Klarsynt samarbetar med olika glasleverantörer som byter ut glaset i bågarna och receptslipar in nytt efter individens behov. De specialbeställda glasögonen skickas sedan till olika projekt i tredje världen.

– Vi efterfrågar alla typer av glasögon, även glasögon med sprucket glas, men det viktiga är att bågen är intakt. Behovet är som störst efter barnglasögon. Barn är livliga och därför blir glasen ofta rispiga och skadade, vilket gör att människor slänger dem när de egentligen borde skänkas. Det är viktigt att i ung ålder rätta till synfel innan det blir bestående men, säger Gabriela Flores Araya. 

Med start 2 november kan du lämna in dina gamla glasögon i din lokala KlarSynt butik i Örebro.

Lokalt
Örebronyheter

Källa KlarSynt

You must be logged in to post a comment Login