Glesbygden är förlorare när det gäller besiktning

By on 24 januari, 2021
Foto SFVF

Transportstyrelsen har på regeringens uppdrag kartlagt närheten till besiktningsstationer, generellt sett har det blivit bättre men undantaget är som vanligt glesbygden. Återigen kan vi konstatera att alla pratar om att glesbygden ska prioriteras men förutsättningarna försämras ständigt för att människor ska kunna bo kvar, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

I vårt grannland Norge som också består av en stor andel glesbygd, där satsar man på glesbygden och företag stimuleras för att de ska kunna stanna kvar. Där får bland annat godkända verkstäder besiktiga bilar, det skulle vi också kunna tillåta i Sverige. En besiktning tar idag max 15 minuter och är endast en snabb okulär kontroll. – Självklart kan en utbildad mekaniker på en verkstad utföra samma kontroll som en besiktningsman gör. Med lätthet skulle Transportstyrelsen kunna utfärda en föreskrift som tillåter godkända verkstäder att utföra samma kontroll, säger Bo Ericsson.

Ur ett glesbygdsperspektiv har tillgängligheten i Sverige generellt sett förbättrats mer i Götalands- och Svealandsregionerna än i övriga regioner. I glesbygdskommunerna i Norrland, Värmland, Dalarna med flera finns vissa områden med klart längre avstånd till närmaste besiktningsstation. Idag har 9 600 bilägare i sju orter i norra Sverige, som tidigare haft tillgång till mobila stationer, längre avstånd till närmaste station än tidigare då man nu upphört med mobila stationer.

– Samtidigt kan jag som bilägare fundera på varför priset på besiktning stiger. Syftet med avregleringen av Bilprovningen var väl att ökad konkurrens skulle leda till lägre konsumentpriser. Därmed infinner sig frågan, om det verkligen finns någon konkurrens? Inga nya besiktningsföretag har startats sedan avregleringen, avslutar Bo Ericsson.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Sveriges Fordonsverkstäders Förening

You must be logged in to post a comment Login