Goda förutsättningar för stark sommar på bostadsmarknaden

Av på 6 juli, 2019
Villapriserna steg med 1 procent i juni. Bostadsrättspriserna förblev oförändrade den senaste månaden. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Villapriserna steg med 1 procent i juni. En genomsnittlig villa kostar nu 3 miljoner kronor. Bostadsrättspriserna förblev oförändrade den senaste månaden och har nu ett snittpris på 2,5 miljoner kronor eller 37 343 kronor per kvadratmeter. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Bostäder i attraktiva lägen är hetast eftertraktade just nu. Lågt intresse är det för bostäder med stora renoveringsbehov eftersom många vill undvika högre bostadslån än nödvändigt och minimera påverkan av skarpa kreditvillkor. Slopad flyttskatt och ändrade amorteringsregler skulle göra det lättare för fler att byta bostad efter behov och bidra till en långsiktigt hållbar bostadsmarknad, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Stor-Malmö steg villapriserna mest i juni med en uppgång på 1 procent. I övriga storstadsregioner låg priserna stilla. I riket som helhet steg villapriserna med 1 procent den gånga månaden. Under året som gått har priserna stigit med 1 procent på riksbasis.

– Traditionellt sett går bostadsmarknaden nu in i en något lugnare period. De som ska sälja i sommar kan göra en god affär eftersom utbudet minskar, men många köpare fortfarande söker nytt boende. Som säljare kan man öka chanserna att göra en bra affär genom att hålla god ordning på balkong, uteplats eller trädgård samt att vara flexibel och startklar för en privatvisning vid olika tider, säger Marcus Svanberg.

I centrala Stockholm, centrala Göteborg, centrala Malmö och Stor-Malmö steg bostadsrättspriserna med 1 procent den senaste månaden. I övriga regioner, inklusive riket, förblev priserna oförändrade i juni. På helårsbasis har bostadsrättspriserna stigit med 3 procent.

Bostadspriser i övriga landet
I Jämtlands län har villapriserna stigit mest det gånga året – 8 procent. Den största nedgången återfinns i Västernorrlands län där priserna backat med 4 procent. Örebro län står för den kraftigaste uppgången när det gäller bostadsrättspriserna på helårsbasis med en ökning på 13 procent. Bostadsrättspriserna har sjunkit mest i Dalarnas län med en tillbakagång på 6 procent det gångna året.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in