Golf | Spelare från Örebro utvecklas på Supercamp

By on 21 maj, 2016

Ännu fler ungdomar ska få möjlighet att utvecklas med sin golf. Därför erbjuder Svenska Golfförbundet träningslägren Supercamp för landets 13–15-åringar, både på regional och nationell nivå. Killarna är först ut under helgen 20–22 maj i Katrineholm.

Vi som jobbar med spelarutveckling tror på det dynamiska synsättet att fostra och utveckla spelare, vi ser mer neutralt på ”talangen”. Enligt vår erfarenhet och i samklang med dagens forskning är det svårt att se tidigt vilka som kommer att bli bra senare, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

På lägren får de unga golfspelarna möta ett varierande innehåll med fysiologi, mental träning, teknik, taktik och sociala aktiviteter med förhoppningen att kunna locka dem att börja bygga sin plattform som golfare. Spelaren ska efter lägren kunna växa med sitt nätverk hemma som består av familj, tränare och klubb.

Förhoppningsvis leder det till att några i slutändan blir elitspelare. Vi hoppas förstås att alla fortsätter spela golf hela livet. Då har vi nått det övergripande målet att vi stimulerar både gruppen som vill nå långt och den som får ett livslångt intresse för golf, säger Katarina Vangdal.

Supercamp ger en försmak av vilket innehåll elever på golfgymnasierna möter i sin vardag och även hur landslaget arbetar. Många spelare, tränare och ledare kan träffas och utbyta erfarenheter om spelarutveckling på kort och lång sikt.

I höstas genomfördes en ”renovering” av Supercamp för att öka antalet deltagare från 120 till 200. I stället för ett enda stort läger under sommaren arrangerades fem mindre regionala läger under hösten.

Vi vill dubbla antalet som får chansen och med läger under höst, vinter och vår får ungdomar en kontinuitet i träningen som vi inte haft tidigare. Vi vill också främja samarbetet mellan förbund, distrikt och klubb, säger Peter Östlund, lägeransvarig på Svenska Golfförbundet.

Supercamp under våren
Ett läger för tjejer och två läger för killar genomförs under våren 2016. Tjejernas läger går på Vesterby 26–30 maj med cirka 80 deltagare medan killarnas läger genomförs på två orter. Antalet spelare på varje är cirka 75. Det första går i Katrineholm 20–22 maj där spelarna kommer från Värmland, Örebro, Södermanland och norrut. Det andra lägret arrangeras i Kristianstad 27–29 maj med spelare från Bohuslän/Dalsland, Västergötland, Östergötland och söderut.

You must be logged in to post a comment Login