Google toppar YouGovs första globala varumärkesrankning

By on 19 augusti, 2017
Teknikföretag dominerar, men det finns även klassiska varumärken på listan.

Google intar förstaplatsen på YouGov BrandIndexs första globala imagerankning, som mäter ett varumärkes övergripande ställning. På listan, som domineras av teknikföretag, hamnar sökmotorjätten strax före systerbolaget YouTube och nummer tre på listan, Facebook.

Även andra teknikföretag har bra placeringar på listan. Elektroniktillverkaren Samsung ligger på fjärde plats, meddelandetjänsten WhatsApp hamnar på femte plats och Apples iPhone på sjätte plats, medan e-handelsjätten Amazon finns på plats nummer sju. Tio-i-topplistan avslutas med klassiska, välkända varumärken som Toyota, Adidas och Colgate.

Rankningen baseras på YouGov BrandIndex-data från 26 länder, som omfattar marknader i Nordamerika, Sydamerika, Europa, Afrika, Asien och Australien. YouGov har använt indexpoängen för att ta fram rankningen. Indexpoängen är genomsnittet av sex olika imageparametrar: kvalitet, allmänt intryck, värde för pengarna, rekommendation, rykte och kundnöjdhet. Indexpoängen ger med andra ord en bild av ett varumärkes övergripande ställning.

Teknikföretag dominerar inte oväntat denna globala lista. Google, YouTube och Facebook är tillgängliga för alla på de flesta platser runt om i världen. Att ​​Samsung och Apple iPhone finns med på listan är ett tecken på att mobila enheter har blivit fjärrkontroller i vår vardag. Alla varumärken i rankningen tilltalar en bred publik och har stort nyttovärde – oavsett om det handlar om Toyota och Colgate eller WhatsApp och Samsung.

Sveriges 10-i-topp

Parallellt med den globala tio-i-topplistan lanserar YouGov även en svensk tio-i-topplista med varumärken.

Volvo har toppat YouGov BrandIndex lista över de varumärken som uppfattats mest positivt i Sverige under många år, men när det handlar om övergripande image får Volvo se sig slaget av två andra svenska varumärken – nämligen IKEA som toppar listan och ICA, på andra plats.

Den svenska listan präglas av flera klassiska varumärken inom hushåll och konsumtion som Yes, Wasabröd, Västerbottensost, Systembolaget och Apoteket. Vinnaren på den globala tio-i-topplistan, Google, hamnar på en sjätteplats på den svenska rankningen, medan den globala däcktillverkaren Michelin intar listans tiondeplats.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login