Sanity mot Commander Crowe i Paris på lördag

Av på 1 mars, 2013

På lördag möts de. För andra gången i historien: Sanity mot Commander Crowe.
De möts i det franska vintermeetingets sista storlopp, Prix de l’Union Europeenne med 80 000 euro till vinnaren.
– Vi överlåter favoritskapet till Commander Crowe och tar vad som bjuds, funderar kretsen kring Sanity.

Och den kretsen är stor. Närmare bestämt 134 delägare. De som står Sanity allra närmast är tränaren Malin Löfgren, skötaren Moa Lövgren och ägarrepresentanten Sune Arnesson.

Systrarna Malin och Moa är tillsammans med Sanity på plats i Frankrike, närmare bestämt på träningsanläggningen Grosbois utanför Vincennes i Paris. Moa är där hela tiden. Malin har kommit ner med anledning av lördagens lopp.

Sanity och Moa finns hos tränaren Jarmo Niskanen, som körde Sanity i årsdebuten och som kör honom även på lördag.

– Sanity trivs med livet på Grosbois. Här slipper vi hårda brodd och hårda vinterbanor och vårens tjällossning hemma i Sverige. Vi blir nog kvar en månad till, meddelar Moa.

På lördag gör alltså sjuåringen sin andra start på fransk mark. Det sker i långloppet Prix de l’Union Europeenne över mäktiga 3 000 meter. Nio hästar står för motståndet. En är Commander Crowe, Europas bästa travare i fjol då han tjänade 11 548 056 kronor genom att vinna bland annat Olympiatravet, Elitloppet och Hugo Åbergs Memorial. Commander Crowe, 10 år, vann nio lopp i fjol och har totalt tjänat 27 726 199 kronor.

Att jämföra med tre år yngre Sanitys totala 24 segrar och 5 204 692 kronor. Under 2012 var siffrorna fyra segrar och 1 870 040 kronor.

Har Sanity någon chans på lördag?

– Vi ser det inte så. Allt Sanity gör innan han återvänder till Sverige är bonus. I premiären tjänade han 125 000 kronor och hela Frankrikeäventyret är redan betalt. Plus att vi förhoppningsvis har en starkare och bättre tränad häst jämfört med om han varit kvar på Malins gård i Sverige, säger Sune Arnesson.

Sune, med över 30 års erfarenhet av stuteriverksamhet, har lämnat Östersund och bor i dag i Ystad med sin hustru Kerstin där de hjälper till på Snogarps Gård, där Commander Crowes ägare Calle Wihlborg bor.

Har du hört något om Commander Crowes form inför årsdebuten?

– Bara att han kommer väl förberedd vilket säkert räcker långt …

Ja, bara Commander Crowes deltagande gjorde att 16 preliminäranmälda hästar ströks och nu startar endast tio. Snacka om att skrämma bort motståndare.

– Vilket vi är tacksamma för. Ett litet fält gör att Jarmo kan ge Sanity ett snällt lopp och ändå kanske tjäna fina pengar, funderar Moa Lövgren från Grosbois.

Bland motståndarna kan nämnas Tiego d’Etang och Roxana de Barbray, tvåa respektive fyra i Prix de Paris. Intressant är också Quinoa du Gers, som senast vann loppet där Sanity var trea.

En gång tidigare har som sagt Sanity och Commander Crowe mötts. Det var i fjolårets oförglömliga Hugo Åbergs Memorial då Commander Crowe vann på den smått otroliga tiden 1.08,9a över 1 609 meter. Sanity blev fyra på 1.09,2a.

På lördag handlar det om 3 000 meter, en distans Sanity aldrig tävlat på tidigare. Den längsta distansen är 2 640 meter, då han blev sexa i Derbyt 2010. Då på tiden 1.14,5a med 80 000 kronor i prispengar.

Vad blir det för tider och pengar på lördag?

Prix de l’Union Europeenne, 3 000 meter, 80 000 euro i förstapris:

Nummer, Häst, Kusk

1, Supervisor, Pierre Levesque
2, Up And Quick, Franck Nivard
3, Speedy Blue, Mathieu Mottier
4, Sanity, Jarmo Niskanen
5, Roxana de Barbray, Dominik Locqueneux
6, Quinio du Relais, Sebastien Hardy
7, Quinoa du Gers, Matthieu Abrivard
8, Reve de Beylev, Eric Raffin
9, Perlando, Jos Verbeeck
10, Commander Crowe, Christophe Martens

Prix de l’Union Europeenne körs som lopp 3, med start 14.30. Loppet kommer att visas i ATG Live och i V75 Direkt.

ATG erbjuder spel till Prix de l’Union Europeenne enligt följande: Vinnare, Plats och Tvilling i gemensam pool med Frankrike. Trio i lokal svensk pool. Bankoden är 63 för Vincennes.

Lördagens TV-sändningar:

12.30-14.00, TV4 Sport, Lunchtravet Direkt.
14.00-17.00, TV4 Sport, V75 Direkt.
18.00-19.00, Sjuan, Vinnare V75.

ATG Live sänder från 12.30 (Bergsåker, Vincennes).

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in