Gör dig redo för en härlig sommar med ditt husdjur – så undviker du farorna

Av på 2 juni, 2021

Sommaren är en härlig tid fylld med äventyr, utomhusaktiviteter och långa sköna dagar i solen för såväl tvåbenta som fyrbenta. En ny Novus-undersökning från Arken Zoo visar att över fyra av tio hund- och kattägare är oroliga att något ska hända deras hund eller katt.

Värmen och solen innebär mer utevistelse men det finns också en del faror som kommer med sommaren, exempelvis ökar risken för värmeslag och brännskador för våra lurviga vänner. Som husdjursägare finns en rad enkla knep för att skydda sina djur.

Hundar och katter kan lätt drabbas av värmeslag och uttorkning, vilket kan leda till svåra inre skador och i värsta fall till döden. Hundar kan inte svettas för att sänka sin kroppstemperatur utan de kan enbart flämta med munnen öppen för att kyla ner sig. Katter blir lätt uttorkade eftersom de sällan känner sig törstiga. Se därför till att ge din katt våtfoder som innehåller mängder av vätska under årets varma månader och att ställa ut flera vattenskålar med nytt och friskt vatten. Ett annat bra alternativ är att investera i en vattenfontän eller kattfontän som renar och kyler vattnet. Många katter upplever dessa som väldigt inbjudande och dricker hellre från dem.  

– För att undvika värmeslag kan man klappa husdjuret med en fuktig handduk eller sänka ned tassarna i en balja med kallt vatten. Ett annat smart tips är att kyla ner husdjurets liggplats genom att lägga en påse med exempelvis frysta ärtor i handduk och lägga i djurets bädd. Ärtorna följer djurets kropp och hjälper till att kyla ner det. Det finns även olika kylmattor som kan vara en bra investering, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.   

I en undersökning som genomfördes av Arken Zoo bland 26 158 hund- och kattägande kunder i maj 2021 svarade 27 procent att de är oroliga för en varm sommar och 40 procent att de redan köpt något värmeförebyggande som kylväst, kylmatta eller djurpool. En femtedel medger även att deras djur påverkades negativt av värmen förra sommaren. 

Agera när djur lämnas i varma bilar

Katter kan få brännskador av solen då de har tunnare päls på sina öron. Helt vita katter eller katter med vita öron och ansikten är särskilt mottagliga för solbränna. Applicera därför solkräm med hög solskyddsfaktor på vita partier.

De vanligaste orsakerna till värmeslag hos hund är vistelse i fordon under varma dagar och på varma soliga platser så som badstränder och altaner. Temperaturen i en bil kan på bara några minuter stiga till uppåt +50 grader om det är sol ute, vilket är livsfarligt för en hund. Om du ser en hund som lämnats i en bil kan du ringa 112 för att få hjälp.  

– Det är viktigt att komma ihåg att lämna bilfönstren på glänt inte ger tillräcklig ventilation för att sänka temperaturen i bilen. Man ska aldrig lämna ett djur i bilen på sommaren, inte ens om den står i skugga. Eftersom solen rör sig kan även en skuggig plats snabbt bli för varm, säger Sarah Frelin Ekvall.

Symptom på värmeslag för hundar och katter är forcerad andning, salivering, oro och till slut kollaps. Om ditt husdjur fått värmeslag är det viktigt att sänka kroppstemperaturen så snabbt som möjligt och att kontakta en veterinär omgående. Under tiden kan man försöka få djuret att dricka, blöta hela djuret med svalt (inte iskallt) vatten och se till att det får skugga och ventilation. Undvik att motionera hunden under varma sommardagar, se till att alltid ha vatten med dig och att du kan erbjuda din hund en plats i skuggan. Det finns även speciella kylvästar som kan hjälpa till att hålla nere din hunds kroppstemperatur när det är varmt ute.

– Har man inte tillgång till kallt vatten eller en vattenslang får man använda det som finns till hands. Man kan doppa hunden i vatten såsom i en pool eller ett dike eller så kan man köra med alla bilfönster öppna samt bilens ventilation på full fart, säger Sarah Frelin Ekvall.

När vi på sommaren vistas mer kring vatten eller på båten är det viktigt att tänka på husdjurens säkerhet och se till att de alltid har flytväst på sig, både ombord på båten och på bryggan. Få hundar och katter är bekväma med båtlivet på en gång. Se därför till att vänja dem vid flytväst redan som unga samt att djuren lär sig att stiga av och på båten själva. Det finns många olika typer av flytvästar, en del har ett handtag som gör det lättare att dra upp ett djur som råkat falla överbord. För att se till att husdjuren har konstant tillgång till färskvatten på båten kan man använda en resevattenflaska som är både bekväm och lätt att använda.

– Erbjud alltid ditt husdjur vatten, skugga och svalka – då trivs de som fisken i vattnet! Njut ordentligt av sommaren tillsammans men tänk också på att värme är farligare än kyla för våra fyrbenta vänner, säger Sarah Frelin Ekvall.

Tipsen för hur du skyddar ditt husdjur i sommar:

  • Ge din katt våtfoder som innehåller mycket vätska
  • Ställ ut flera vattenskålar med nytt och friskt vatten
  • Använd solskyddsfaktor för katten
  • Lämna aldrig ditt husdjur i bilen, inte ens om den står i skugga
  • Undvik att motionera hunden under varma sommardagar
  • Ha alltid vatten med dig och se till att kunna erbjuda din hund svalka och en plats i skuggan 
  • Se till att din vän alltid har flytväst på sig – både på båten och bryggan

Regionalt
Örebronyheter

Källa Arken Zoo

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in