Gott om natursnö i Vasaloppsspåret just nu

Av på 13 januari, 2018

Med fem veckor kvar till Vasaloppets vintervecka 2018 kan Vasaloppet konstatera att det finns gott om snö i Vasaloppsarenan och att skidspår är gjorda hela vägen från Sälen till Mora. Inför varje helg dras spåren för den som vill ut och träna. Samtidigt är effektivare snösäkring av Vasaloppsspåret ett av Vasaloppets prioriterade utvecklingsprojekt. Det handlar om närproducerad snötillverkning för att minska snötransporterna och att skapa bättre och jämnare underlag där spåret ska gå fram för att minska mängden snö som behövs.

Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,4 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Vasaloppets arenachef Anders “Hobbe” Holmberg berättar:
– Just nu har vi mellan 60 och 90 centimeter snö i hela arenan, varav 20–40 centimeter packad snö i skidspåren. Så mycket snö har det nog inte varit sedan 2012. 

Det finns även kanonsnö utlagd?
– Ja, det är kanonsnö utlagt på de sista två milen och vi har stora depåer tillverkad snö att köra ut vid behov, bland annat kommer vi att komplettera i Hökbergsbacken där det brukar bli stort slitage. Just nu har vi paus i både snötillverkning och snöutkörning, då vi bedömer att vi har snö så att det räcker. Både Mora kommun och Vasaloppet har mycket snö på lager, avslutar Anders Holmberg.

Inför varje helg fram till Vasaloppets vintervecka uppdateras vasaloppet.se med aktuell spårstatus. 
Bra länkar:
Via Track 4 outdoors kan du följa Vasaloppets spårmaskiner i realtid, se vilka sträckor som är preparerade, när spåren drogs och aktuell kvalitet. För tätare uppdateringar och personliga kommentarer hänvisar vi till skidspår.seTrack 4 outdoors – Följ våra spårmaskiner i realtid och prepareringen de senaste tre dygnens skidspår.se – Vasaloppsspåret, Mora skidstadion, Norra Garberg

FAKTA/ SNÖSÄKRING I VASALOPPSARENAN
Ett av Vasaloppets prioriterade utvecklingsprojekt är snösäkring av Vasaloppsspåret för framtiden. På grund av snöbrist fick Vasaloppet år 2005 lägga ut snö på 86 av Vasaloppsspårets 90 kilometer. Hösten 2007 anlades sedan Vasaloppets snöfabrik i Oxberg, som en back-up vid händelse av dåliga vintrar. Snöfabriken i sig kostade tre miljoner kronor att uppföra. 

I början av varje vintersäsong har där tillverkats totalt mellan 50 000 – 100 000 kubikmeter kanonsnö – med miljömärkt el – till en kostnad av cirka 300 000 kronor. Detta för att kunna användas vid eventuell snöbrist i Vasaloppsspåret.

År 2015–2017 har Vasaloppet använt denna snö för att snöbelägga de tre milen mellan Oxberg och Mora, eftersom att det inte kommit tillräckligt med natursnö för att man ska kunna vara säker på att genomföra Vasaloppets vintervecka. Kanonsnön har också använts för att komplettera med snö uppåt mot Vasslan och Evertsberg. Snöfabriken är därmed inte längre en reservanläggning utan en ordinarie del av Vasaloppets driftorganisation för att snösäkra vinterveckan.

Snöbehovet vid stor snöbrist, hela sträckningen från start till mål, har beräknats till 140 000 – 150 000 kubikmeter snö till en kostnad av cirka en miljon kronor per mil skidspår (varav transportkostnaderna skulle utgöra 90 procent).

I det snösäkringsprojekt Vasaloppet jobbar med 2017–2019 har en förstudie gjorts för att utreda snöbehoven samt hur snö kan tillverkas lokalt på flera platser längs spåret. Närproducerad snö minskar transporterna och därmed även kostnaderna och koldioxidutsläppen.

På startplatsen i Sälen har Vasaloppet redan en snökanonanläggning, liksom i Mora tack vare Mora kommuns anläggning vid Mora skidstadion. Vasaloppet har dessutom genom ett så kallat anmälningsärende fått tillåtelse av Länsstyrelsen att använda en begränsad mängd vatten så att det framöver finns möjlighet att tillverka snö i Smågan, Tennäng och vid Evertsbergssjöarna med mobila snökanoner. Ett tänkbart framtida samarbete kan även vara med slalombacken i Gopshus. 

Vasaloppet arbetar också med sparad snö från föregående år vid snöfabriken i Oxberg. Uppe på myrarna har dessutom långa nät spänts ut så att vinden ska föra med sig natursnö som kan fångas upp och användas. Ett fungerande och billigt sätt att snösäkra.

En mycket effektiv och enkel åtgärd som Vasaloppet kontinuerligt arbetar med i Vasaloppsarenan är att förbättra underlaget där spåret går och göra det jämnare så att det går åt mindre snö för att tillverka skidspåren.

FAKTA/ Platser kvar till Vasaloppets vintervecka 2018:
Över 58 000 deltagare är just nu anmälda till Vasaloppets vintervecka 2018. Det finns fortfarande gott om startplatser kvar, förutom i de tre lopp som är helt fulltecknade: Stafettvasan, Nattvasan och Vasaloppet. (Anmälan till Blåbärsloppet öppnar den 19 januari.)

Sport | Skidor
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in