Grannkampanj kan vinna prestigefyllt pris

By on 12 november, 2021

Linköping marknadsför Norrköping. Karlstad lyfter Örebro. Örebro tipsar om Västerås. Och vice versa i alla kombinationer. Den ovanliga idén när fem städer marknadsförde varandra väckte uppmärksamhet på många håll. Idag offentliggörs dessutom att kampanjen nominerats till det prestigefyllda priset Placebrander Of The Year.

Placebrander Of The Year premierar imponerande insatser inom platsutveckling och platsmarknadsföring i Sverige. Bakom priset står platsmarknadsföringskonsulten Placebrander vars kunder finns bland kommuner, destinationsbolag, regioner, Science Parks, besöksnäringsföretag och branschorganisationer.

De tävlande bidragen ska stärka en plats varumärke och öka stoltheten hos invånarna. Men de ska också bidra till att öka inflyttningen, generera besökare, evenemang, investeringar eller etableringar. Priset delas ut sedan 2013 och bland de tidigare vinnarna finns Friluftsbyn vid Höga Kusten och Eskilstuna som premierades för sitt arbete med hållbarhet och återvinning.

Kampanjen ”Nyfiken på grannen” där Norrköping, Linköping, Örebro, Västerås och Karlstad marknadsförde varandra lanserades sommaren 2020. Syftet var att återstarta besöksnäringen efter pandemins första våg och målet att få invånarna att besöka varandras destinationer och därigenom även öka antalet övernattningar. Ytterligare ett syfte var att öka kännedomen om varandras destinationer. 2020 var temat 24 timmar hos grannen, något som utvecklades till 48 timmar hos grannen under 2021. Andra året kompletterades den dessutom med utvecklade erbjudanden i samarbete med hotellen.

Kampanjen gick i sociala medier och responsen blev över förväntan. Intresset för en tur till grannstäderna var ofta fullt i klass med intresset för städernas tips om attraktioner på den egna destinationen. Många hotell rapporterade att antalet besökare från de städer som medverkade i kampanjen ökade under sommaren.

Ett exempel på det stora intresset är att webbsidan om Västerås var den tredje mest besökta på Örebros webbplats under sommaren 2020 och i övriga städer såg det ut på liknande sätt. Totalt genererades 150 055 sidvisningar på kampanjsidorna under det första året medan den totala räckvidden i sociala medier uppgick till ca 3,5 miljoner. Totalt hade inläggen över 17 500 engagemang (kommentarer, gilla-markeringar, delningar).

”Nyfiken på grannen” har uppmärksammats på flera håll. Bland annat lyfte platsmarknadsföringskonsulten Future Place Leadership kampanjen som ett lysande exempel på destinationer som snabbt anpassade sig till situationen under coronapandemin.

Övriga nominerade är Upptäck Jämtland, Tjena Polcirkeln (Pajala och Övertorneå kommuner), Mat 2021 (Kronobergs län) och Söderhamns kommuns 100 sommartips.

Vinnaren offentliggörs på Placebranders Day i Skellefteå den 20 januari 2022.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebrokompaniet

You must be logged in to post a comment Login