Gränshandeln av öl ökar till nya rekordnivåer

Av på 19 januari, 2015

De svenska bryggeriernas export till den tyska gränshandeln ökade med 2,3 procent under 2014. Bara under det fjärde kvartalet var ökningen 3,4 procent. Under samma period minskade ölförsäljningen på Systembolaget med 1,7 procent.

Räknat i volym exporterade de svenska bryggerierna under 2014 över 46 miljoner liter öl till de tyska gränshandelsbutikerna, en ökning med drygt en miljon liter jämfört med 2013. Systembolaget sålde 234 miljoner liter öl under 2014.

Den öl som exporteras till den tyska gränshandeln av svenska bryggerier, utgör bara en knapp tredjedel av den öl som sen förs in i Sverige igen. Enligt färska siffror från Handelns Utredningsinstitut är närmare var tredje öl som dricks i Sverige, köpt i den tyska gränshandeln. CAN, som har det officiella uppdraget att redogöra för den totala konsumtionen av alkohol i Sverige, uppskattade den okontrollerade införseln av öl till 102 miljoner liter för 2013, alltså motsvarande nästan hälften av Systembolagets årsförsäljning.

– Det här är en utveckling vi varnat för, kommenterar Cecilia Giertta, vd på bryggeriernas branschorganisation Sveriges Bryggerier. Med högre skatter ökar försäljningen i den tyska gränshandeln. Och därmed också den okontrollerade konsumtionen.

– Att inte ha koll borde vara varje regerings mardröm. Vill man ha koll på alkoholkonsumtionen borde ett första steg vara att tillsätta en utredning om hur stor införseln, vidareförsäljningen och dess konsekvenser är. En utredning utan några andra politiska förtecken än att ta reda på fakta.

De svenska alkoholskatterna ökade under 2014 med 8 procent på öl och vin och 1 procent på sprit. Även för i år har den svenska riksdagen beslutat om nya skattehöjningar, den här gången med 9 procent på öl och vin och 1 procent på sprit.

De svenska alkoholskatterna är, tillsammans med de finska, norska och irländska, högst i Europa.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in