Grattis till VM-Guldet Sverige, men jag höll på Schweiz.

Av på 20 maj, 2013

När slutsignalen ljöd i Globen igår stod det klart att Sverige hade vunnit sitt 9:e VM-Guld. Det var också första gången Sverige vann på hemmaplan och första gången sen 1986 en värdnation vann på hemmaplan.

Ett historiskt guld med andra ord. Fast att Sverige skulle vinna kom dock som en överraskning men det visar återigen att Tre Kronor spelar bäst när de inte har någon press på sig. Ingen trodde på det svenska hockeylandslaget i år.

Och det finns väl ingen som heller påstår att spelet under grundserien var bländande och upplyftande. Vändning kom när det blev klart att Daniel och Henrik Sedin skulle ansluta till laget. Deras spelsinne blev en injektion i det svenska laget och de räddade Sverige många gånger under slutspelet.

Det jag framför allt upptäckte var hur Sedinarna lyfte en annan NHL-stjärna i Tre Kronor. Loui Eriksson kom från en medioker säsong i Dallas Stars och visade inte upp något bättre spel i den gula matchtröjan. Men när han fick spela med Sedinarna kom helt plösligt de viktiga målen.

Varför höll jag på Schweiz?
I rubriken kunde ni läsa något som i Sverige kan låta upprörande, speciellt efter trumfen igår. Men ja, jag höll faktiskt på Schweiz. Och det ligger mycket i att jag är svag för underdogs och lag som presterar lång över förväntan.

Det är 60 år sen Schweiz tog en medalj i ett VM-slutspel, då blev valören brons för alplandet som inte har spelat en VM-final sen 1935. Vi snackar om en skrällag som heter duga. Men egentligen handlar det om utveckling.

Schweiz har varit på gång i flera år nu och segrarna mot toppnationer har avlöst varandra. Men i slutspelet har laget inte riktigt räckt till. Då man vid ett tillfälle slog Kanada kunde man i nästa match åka på stryk av Norge.

Men i detta VM rullade det bara på, seger efter seger kom och laget lyckades bygga upp ett starkt självförtroende. Problemet vara bara att de inte lyckades vinna den viktigaste matchen i hela turneringen, finalen.

Schweiz_Förlorade

5-1 var inte rättvist.
Nej, jag tycker inte resultatet speglade matchen i går. Visst lyckades Sverige utnyttja de chanser de fick och deras toppar var bättre en Schweiz. Men det går inte bortse att laget faktiskt spelade ut Sverige ett par gånger under matchen.

Det stod även bara 2-1 inför den tredje perioden. När väl Schweiz gick för kvittering så öppnade man upp sig för mycket i försvaret. Marginalerna var inte på deras sida och man slarvade grovt på ett antal spel under tredje perioden. Jag hejade på Schweiz men Sverige var värdiga vinnare, de lyfte sig i slutspelet och vann den viktigaste matchen.

Stjärnfallens VM!
Sveriges seger och Schweiz finalplats överskuggar det faktum att skrällarna var många i årets VM. Stjärnspäckade lag åkte ut en efter en. Sverige slog Kanada som hade Steven Stamkos och Claude Giroux i laguppställningen. Även Ryssland försvann i första omgången, favorittippade Ryssland. De åkte på en stjärnsmäll mot USA. Amerikanarna i sin tur plockade hem bronsmedaljen, men det är ingen som kommer komma ihåg en sådan sak.

Martin Avedal - RedigerareMartin Avedal
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in