Grilla tofu – Så lyckas du

Av på 3 juni, 2021

I denna artikel får du 3 bra tips som ger dig lyckad grillad tofu varje gång!

Att välja något vegetariskt på grillen är vanligare och vanligare, och bättre för både miljön och plånboken. Att grilla tofu till veganska grillspett är ett populärt alternativ. För nybörjaren kan grillad tofu tyvärr innebära en besvikelse ibland, det kan bli för segt, för torrt, för vattnigt eller för smaklöst. Men det är inte så det ska smaka! Tofu är verkligen unikt i sin förmåga att bli knaprigt på utsidan och mjukt och härligt på insidan. Därför har vi samlat tre saker du måste tänka på när du ska grilla tofu. I denna artikeln utgår vi från veganska grillspett men du kan även lägga tofuskivor på grillen separat.

1. Vegetariskt grillat = Du behöver marinad

För att inte få en torr, smaklös och sorglig upplevelse så föreslår vi att du marinerar din tofu ett par timmar innan, gärna över natten. Detta gäller även om du grillar grönsaker eftersom de inte innehåller så mycket smak utan behöver hjälp av marinad. Testa Bluegaz egna kryddiga och rökiga recept för en smakrik och mustig marinad:

Mustig och rökig marinad för 500g tofu: ⅓ dl olja, 1 msk paprikapulver, 2 msk bbqsås, 1 msk grillkrydda, 1 tsk skískummin, tsk liquid smoke, 1 tsk salt, 1 tsk peppar. Blanda. 

Hacka upp tofun i stora kuber och lägg dem i en plastpåse tillsammans med marinaden. Lämna ute ett par timmar eller i kylen över natten. Spara även en del av marinaden för att eventuellt glazea med när du grillar, samtidigt som de veganska grillspetten ligger på grillen.

2. Vegetarisk grillning kräver rätt grillteknik

När du använder en gasolgrill börja först med att dra upp värmen på max, efter 5-10 minuter sänker du värmen och lägger på de veganska grillspetten. Det viktiga när du ska grilla tofu är att grilla tofuspetten och grönsakspetten på egna grillspett, blanda inte grönsaker och tofu på samma spett. Detta gäller oavsett om det är i ugnen, kolgrillen eller på gasolgrillen. Grönsaker grillas fortare och måste tas av snabbare än tofun, därför uteblir ofta den där krispiga ytan som kräver lite längre tid på grillen. Men om du är ute efter en mer mjuk tofu så kan du grilla tofu och grönsaker på samma spett.

3. Rätt tillbehör till veganska grillspett

Ingen grillad tofu är komplett utan en härlig sidedish. Precis som när du grillar kött så är vegetariskt grillat inte komplett utan rätt tillbehör för att lyfta smakerna. En krämig potatissallad gör sig väldigt bra med grillad tofu, eller varför inte grilla majs? I denna artikeln tipsar vi om 7 olika sätt du kan grilla majs som du säkert aldrig provat innan. En riktig klassiker till grillbordet är tzatziki, som du enkelt slänger ihop såhär: Riv en hel gurka i en skål, blanda med 1 msk dill, 1 msk mynta, pressa 1 vitlök, saft från en halv lime, lägg till salt&peppar

Med dessa tips hoppas vi att du känner dig redo att grilla tofu, och vågar dig på mer vegetariskt grillat i framtiden. Här hittar du fler vegetariska grillrecept. Glöm inte följa Bluegaz instagram där vi uppdaterar med mer tips och inspiration.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Bluegaz.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in