Grillsäsongen är här så eldar du säkert i naturen

By on 3 juni, 2025
Genrebild

Nu kommer högsäsongen för utflykter och picknickar, många vill grilla korv eller pinnbröd över öppen eld. Och visst är det härligt? Men med vårens och sommarens grillutflykter, följer också ett stort ansvar. För att man ska kunna fortsätta njuta av grillkorv, utan att riskera markbränder krävs både kunskap och respekt.

— Elden är en fantastisk följeslagare i friluftslivet. Men det är också ett ansvar. Även en liten glödhög kan orsaka stora skador om den lämnas obevakad eller görs på fel plats, säger Sofia Carpevi, ledare i Friluftsfrämjandet.

Kolla alltid eldningsförbudet och välj plats med omsorg

Det första steget är att ta reda på om det är tillåtet att elda. Eldningsförbud gäller ofta under torra perioder, och då är det stopp, oavsett hur tryggt det känns. Men även när det är tillåtet finns det några enkla regler att följa.

Elda bara på grus eller sand, inte på torv, mossa eller berg. Håll avstånd till träd, stubbar och torrt gräs och undvik att elda när det blåser. En ring av stenar runt eldstaden hjälper till att hålla elden på plats.

Bra förberedelser ger både trygghet och trevnad

Det är roligare att elda när det funkar, och är säkert. Förutom torr ved är kniv, tändstickor, tändmaterial och en hink vatten dina bästa vänner. Näver och tidningspapper är klassiska tändhjälpmedel som tar fart snabbt.

Tamponger är en modernare variant, som dessutom är regnskyddade i och med sitt plasthölje, dra ut tampongen så den blir luftig och luddig innan du tänder. Med kniven täljer du tunna stickor av veden, stickor som får liv i lågorna innan de större vedträna tar vid.

Och ja, hinken är faktiskt lika viktig som veden. Har man en vattentät ihopfällbar hink i ryggsäcken, eller en rejäl platspåse, som man kan fylla i närmaste vattendrag är man redo om något går snett. Börjar det brinna i marken är det bara att ösa på, snabbt och rejält.

Släck ordentligt och lämna platsen som man fann den

När fikat är uppätet och det är dags att gå vidare, se till att elden verkligen är släckt. Häll på rikligt med vatten, rör om i askan och känn efter med handen att allt är svalt. Använd helst iordningsställda grillplatser. Har du eldat direkt på marken, återställ platsen. Naturen ska inte behöva bära spår av vårt besök.

— Att elda ute är något av det mest stämningsfulla vi har i friluftslivet. Genom att elda säkert ser vi till att det förblir en glädjekälla och inte blir en skogsbrandsrisk, säger Sofia Carpevi som är ledare i Friluftsfrämjandet.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Friluftsfrämjandet

You must be logged in to post a comment Login