Grovsopor hör inte hemma på återvinningsstationerna

Av på 11 juni, 2020

Det nya coronaviruset och covid-19 är en enorm utmaning för hela samhället. Vi på FTI jobbar för att insamlingen av förpackningar och tidningar ska fungera så väl som möjligt, men upplever just nu en stor utmaning kopplat till dumpning av grovsopor vid våra återvinningsstationer.

Problemet är inte nytt men vi ser att det har ökat under de senaste veckorna, något som kan ha en koppling till att många spenderar mer tid hemma och kanske passar på att rensa ut lite extra just nu. Vi under de senaste veckorna fått rapporter från återvinningscentraler runt om i landet om ovanligt många besökare och köbildning. Vi har också sett att mängden dumpade grovsopor vid våra återvinningsstationer på flera platser ökade enormt.

– I Jokkmokk ser vi att många inte verkar känna till att det enbart är hushållens förpackningar och tidningar som ska lämnas på återvinningsstationerna, allt annat ska lämnas på kommunens bemannade återvinningscentral. Under de senaste veckorna har vi sett markant ökad nedskräpning på stationerna, främst i Jokkmokk, säger Cecilia Möller, regionchef på FTI.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att hålla det snyggt, även under pandemin. Ser du att det finns ett uppkommet behov av städning eller att behållare börjar bli fulla kan du anmäla detta på www.ftiab.se eller ringa in till 020-088 03 11.

För oss på FTI innebär saker som hamnar fel stora merkostnader. Vi vill att det ska vara lätt att återvinna. Att lämna sina förpackningar till återvinning så att de kan bli nya produkter ska vara ett enkelt sätt att värna vår miljö och bidra till ett mer hållbart samhälle. När grovsopor dumpas på det här sättet så blir det snabbt stora mängder, och inte sällan handlar det om tunga objekt som möbler, säckar med gips och kakel, byggavfall och annat. För att åtgärda det räcker det inte en vanlig städbil, utan vi behöver skicka en extra bil med kran och skopa för att få med allt.

Förpackningar och tidningar ska lämnas på våra återvinningsstationer, grovsopor och annat ska till kommunens bemannade återvinningscentral. På kommunens webbplats hittar du information om var närmaste återvinningscentral ligger.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Förpacknings & Tidningsinsamlingen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in