- Segersviten över för BIK Karlskoga
- Hannes Björninen avstängd i fyra matcher
- Örebro SK säkrade fortsatt kontrakt
- Äntligen vinst på hemmaplan för Kumla IBK dam
- Fritidsbanken i Kumla utökar sina öppettider
- Föreningsträff i Kopparberg
- Vad vet vi om den framtida EU-politiken
- Mingel – *Makeriet* Lördag 02 November 2024
- Kamerabevakning med UAS i samband med ÖSK-match
- ”Kvistar bröts” av Leia
Grunden för svensk naturvårdspolitik kan ändras
Genom att ändra i rapporteringen till art- och habitatdirektivet, kan regeringen snart komma att kraftfullt sänka Sveriges naturvårdsambitioner.
Frågan ska troligen avgöras de närmsta veckorna, och WWF uppmanar regeringen att göra det enda rimliga och utgå från ekologiska behov.
— Att politiskt styra rapporteringen kopplad till art- och habitatdirektivet bort från att baseras på vetenskaplig grund skulle vara ett bakslag för både biologisk mångfald och hela kunskapssamhället. Det förstör grunderna för Sveriges naturvårdsarbete sedan decennier, säger Emelie Nilsson, sakkunskap biologisk mångfald och naturvårdspolicy på Världsnaturfonden WWF.
Just nu baseras målen för hur mycket natur som ska skyddas och restaureras, utifrån vad som är ekologisk nödvändigt för att bevara arter och ekosystem. Det regeringen nu har planer på att ändra är att i stället basera målen på hur stor utbredning som naturtyperna hade 1995, året för Sveriges EU-inträde.
— Vi uppmanar regeringen att fortsätta använda referensarealer utifrån ekologiskt behov som är baserade på myndigheternas gedigna underlag. Vi tror inte att regeringen vill hamna i en situation där de uppfattas som de inte tror på den vetenskapliga konsensus som finns kring biologisk mångfald, säger Emelie Nilsson.
— Vi hoppas först och främst att regeringen inte kommer fatta detta beslut om att styra rapporteringen till art- och habitatdirektivet på ett sätt som inte alls baseras på ekologisk kunskap. Men annars sätter vi tilltron till att EU-kommissionen och vår nya EU-kommissionär agerar och inte accepterar den här stora förändringen, säger Emelie Nilsson.
Art- och habitatdirektivet är grunden för naturvårdspolitiken i både Sverige och EU. I direktivet är det listat vilka arter och naturtyper som ska bevaras, för att säkra den biologiska mångfalden inom unionen. I direktivets artikel 17 beskrivs vad Sverige var sjätte år måste rapportera till EU för att visa hur vi lever upp till lagstiftningen och hur den svenska naturen mår.
— Anledningen till detta är att runda EU-politiken och naturvårdslagstiftningen och på så sätt skapa mycket låga lagkrav för skydd och restaurering, säger Emelie Nilsson.
WWF menar att ändringen i kunskapsbaserade rapporteringen i art- och habitatdirektivet är ett direkt agerande för att kringgå restaureringslagen som trädde i kraft i EU i somras. En lag som Sverige röstade mot och försökte förhindra att det började gälla.
Sverige
Örebronyheter
Källa: WWF
Related Posts
Latest News
-
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte, men några ljusglimtar gläder. Det är...
- Posted november 4, 2024
- 0
-
Segersviten över för BIK Karlskoga
Under söndagen tog Karlskoga sig an Nybro Vikings IF på...
- Posted november 3, 2024
- 0
-
Hannes Björninen avstängd i fyra matcher
Hannes Björninen ådrog sig ett matchstraff under gårdagens match mot...
- Posted november 3, 2024
- 0
-
Örebro SK säkrade fortsatt kontrakt
Under söndagen tog Örebro SK emot Helsingborgs IF hemma på...
- Posted november 3, 2024
- 0
-
Äntligen vinst på hemmaplan för Kumla IBK dam
Kumla IBK’s damer som inför den femte omgången, ännu inte...
- Posted november 3, 2024
- 0
-
Fritidsbanken i Kumla utökar sina öppettider
Hos Fritidsbanken i Kumla kan man låna sport- och fritidsprylar...
- Posted november 3, 2024
- 0
-
Föreningsträff i Kopparberg
Man välkomnar alla föreningar i Ljusnarsbergs kommun till höstens föreningsträff,...
- Posted november 3, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login