Gudrun Schyman till Nora i augusti

Av på 3 juli, 2018
I sommar ger sig Gudrun Schyman ut på valturné: 924 mil, 60 orter och inte ett enda flyg! Under valturnén har även filmen om hennes liv premiär. Den 13 augusti kommer hon till Nora. Foto: Oscar Stenberg

Under sex veckor kommer över 60 städer besökas, men på den över 924 mil långa resan kommer hon inte att lämna marken. Den 13 augusti kommer hon till Nora.

– Jag vill visa att det är möjligt att välja bort flyget, säger Gudrun Schyman, partiledare i Feministiskt Initiativ.

Flyget är en av de största klimatbovarna. På den populära flygsträckan Stockholm-Göteborg släpper flyget årligen ut 174 000 ton koldioxid, medan motsvarande tågresor hade stannat på 1,3 ton.*

– Det är viktigt att vi alla drar ner på våra flygresor när det är möjligt. Men det förutsätter att det ska vara lätt att välja ett miljövänligare alternativ, och så ser det verkligen inte ut på alla ställen i dag. Därför måste politiken bli mycket mer kraftfull, säger Gudrun Schyman.

Startskottet för Gudrun Schymans valturné går den 1 augusti och under sex veckor kommer Gudrun Schyman att besöka över 60 orter, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Och färden kommer alltså endast att gå via landets vägar och räls. Totalt blir det en resa på 924 mil och i snitt är det inplanerat 4 timmar politiksnack om dagen.

– Vi är många och vi gör det tillsammans! Jag möter en enorm kraft och vilja till politisk förändring runt om i landet. Folk hör dagligen av sig till Feministiskt Initiativ och vill hjälpa till ideellt – allt från taxichaufförer som erbjuder skjuts till lokalgrupper som vill möta upp på tågstationen med fika och ballonger. Jag tycker det ska bli fantastiskt roligt, säger Gudrun Schyman.

Den 13 augusti kommer Gudrun Schyman till Nora för ett valmöte vid lunchtid. Fredagen innan, den 10 augusti, har filmen ”Gudrun – konsten att vara människa” biopremiär. Det är dokumentärfilmaren Hampus Lidner som följt Gudrun Schyman från 2014 till 2018.

Politik | Nora
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in