Guld till Ebba Årsjö trots stora smärtor

By on 13 mars, 2022
Foto: Karl Nilsson/Svenska Parasportförbundet

Trots rejäla smärtor tog Ebba Årsjö ett bragdartat guld i den avslutande slalomen i Paralympics.

Tidigare i storslalom skadade hon knät när hon kraschade strax innan sista branten och det var länge mycket osäkert om det svenska medaljhoppet skulle starta lördagens slalom eller inte.

Beslutet att köra med ett extra knäskydd för att stabilisera kom efter morgonens friåk med dryga timmen till start.

Och inget – varken skadat knä eller konkurrenter – kunde stoppa den regerande världsmästaren och storfavotiten till guld Ebba Årsjö.

Med stora smärtor körde 21-åringen till sig en ledning i första åket på 2,78 sekunders mariginal till tvåan Mingqui Zhang från Kina – och ett bättre guldläge inför andra kunde Årsjö inte skaffat sig.

Ledningen förvaltade hon på bästa möjliga sätt.

Årsjö utökade ytterligare och vann till slut med hela 5,64 sekunder över flerfaldiga medaljören och hemmaåkaren Zhang.

– Jag trodde jag skulle få åka hem igår, det var så himla illa ända till i morse, så det är extra skönt, säger en känslofylld Årsjö till SVT efter guldåket.

Medaljen är Ebbas tredje varav andra guld i hennes första paralympiska vinterspel. Tidigare i veckan har hon vunnit brons i störtlopp och guld i superkombination.

Guldet här är Sveriges sjätte medalj i Paralympics och därmed det bästa vinterspelet på 20 år. Dessutom har Lag Petersson Dahl säkrat ytterligare en medalj i och med sin final mot Kina.

Sport | Sverige
Örebronyheter

Källa: Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

You must be logged in to post a comment Login