Hälften av svenska folket slarvar med återvinningen på semestern

Av på 21 juli, 2021

Vanligtvis återvinner 9 av 10 invånare i Sverige sina förbrukade förpackningar och tidningar, men under semestern förändras våra återvinningsvanor rejält. Ny statistik från Återvinningsbarometern, en årlig Kantar Sifo-undersökning som genomförs på uppdrag av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI), visar att 5 av 10 slarvar med återvinningen under semesterperioden.

Sommaren är här och det är dags för efterlängtad semester. Men under semestertider får återvinningen ta ett steg tillbaka för många. Sverige är ett av de bästa länderna i Europa när det kommer till återvinning, men FTI:s årliga undersökning Återvinningsbarometern, visar att hälften av Sveriges invånare slarvar med återvinningen när de är på semester.

– Intresset för hållbarhet och återvinning är stort bland Sveriges invånare men under semestertider tar många inte bara semester från jobbet utan även från sina vanliga återvinningsvanor, vilket får negativa konsekvenser för miljön. Det är viktigt att komma ihåg att varje återvunnen förpackning gör skillnad. En enda återvunnen plastflaska sparar lika mycket energi som krävs för att hålla en glödlampa lysande i tre timmar, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Återvinningsbarometern visar även en tydlig skillnad mellan åldersgrupper och att det är de yngre som slarvar mest. 6 av 10 personer mellan 18-29 år uppger att de återvinner i lägre utsträckning när de är på semester men mellan 65-79 år är det bara 2 av 10 som återvinner i lägre utsträckning . Den vanligaste anledningen till att man inte återvinner mer är bekvämlighet och platsbrist.

– Försök att behålla återvinningsvanorna även på semestern. Håll det enkelt, under semestern kanske det funkar fint att använda papperspåsar som märks upp och ställs i hallen i sommarstugan eller i bilen? Tänk på att platta till och vik ihop förpackningarna så sparar du plats. På ftiab.se kan du lätt hitta din närmaste återvinningsstation, vi har ca 5000 återvinningsstationer utplacerade över hela landet. Genom att lämna förpackningar till återvinning är du med och bidrar till en bättre miljö och en mer hållbar framtid, säger Veronica Foberg Gustafsson.

På FTI:s webbplats hittar du både en sorteringsguide, och en kartfunktion där du kan söka upp närmaste återvinningsstation samt se när den töms och städas: www.ftiab.se.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: FTI

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in