Hållbarhet bortprioriteras när köket ska renoveras

By on 15 juli, 2019

Sommaren innebär högtryck på renoveringsfronten i svenska hem. I dag är det enklare än någonsin att välja miljövänliga material och hållbara produkter – utan att det ska behöva kosta skjortan. Trots det visar en ny undersökning från sanitetsleverantören GROHE att få prioriterar hållbar eller miljövänlig inredning vid en köks- eller badrumsrenovering. Istället är det kvalitet och pris som avgör.

Vid renovering av kök finns det många faktorer att ta hänsyn till. Miljö och hållbarhet är aktuella ämnen just nu. Trots detta uppger endast åtta procent att miljövänliga och hållbara material är en prioritet när de väljer inredning i samband med en renovering. Knappt fyra procent svarar att en låg vattenförbrukning är viktigt. Det visar en riksrepresentativ undersökning från GROHE.

– Svenskar är väldigt medvetna när det kommer till hållbarhet och miljö. Därför är det förvånande att så få tar det i beaktning vid en renovering. Speciellt med tanke på hur enkelt det är att välja produkter som är snälla för miljön. I dag finns det nämligen fler hållbara alternativ än någonsin, för alla typer av plånböcker. Ofta är det mer långisktigt ekonomiskt att välja exempelvis vattenbesparande produkter, säger Christina Holmberg, marknadschef på GROHE Sverige.

Kvalitet och pris är istället de två faktorer som är viktigast för svenskarna när de ska renovera. Drygt var femte svensk uppger nämligen att respektive faktor är avgörande i valet av inredning till kök eller badrum.

– Kvalitativa produkter håller i regel bättre och längre vilket är gynnsamt för både miljö och plånbok. Det är dock viktigt att komma ihåg att en dyr produkt inte nödvändigtvis innebär en högre kvalitet, säger Christina Holmberg, marknadschef på GROHE Sverige.

GROHEs fem tips – så renoverar du hållbart

1. Sätt en tydlig budget
Börja med att sätta en tydlig budget. Vad har vi råd med? Vad är prioriterat? Se sedan till att hålla budgeten under hela projektet. Det är annars lätt att kostnaderna rinner iväg.

2. Utrymme för källsortering
Ett modernt och miljövänligt hem bör ge möjlighet till ordentligt källsortering. Se därför till att avsätta en del i köket för just källsortering.

3. Snålspolande kranar
Genom att byta till en snålspolande kran kan du minska din vattenkonsumtion med upp till 50 procent, vilket är båda miljövänligt och bra för din plånbok. Läs mer om snålspolande kranar här:https://www.grohe.se/sv_se/minta-diskl-dsblandare-ettgrepp-dn-15-31558000.html

4. Installera en vattenfelsbrytare
Om olyckan är framme kan en vattenfelsbrytare automatiskt slå av vattnet i hushållet och varna vid läckage. Det kan rädda ett kök från förödande skador. Läs mer om vattenfelsbrytare här: https://www.grohe.se/sv_se/smarthome/grohe-sense-water-security-system/

5. Minska din plastkonsumtion
För att minska hushållets konsumtion av plastflaskor kan en kran med både stilla och bubbelvatten vara en väl värd investering. Läs mer om hur du kan få bubbelvatten direkt ur kranen här: https://www.grohe.se/sv_se/koek/koekskranar-med-kolsyrat-vatten/Blue-Home-startsida.html

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Ipsos Norm på uppdrag av GROHE Sverige. Undersökningen genomfördes den 26–28 april 2019 i form av en webbenkät. Sammanlagt har 1 021 personer deltagit i åldrarna 18 år och äldre. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt.

Vad är viktigast för dig när du ska välja inredning i samband med renovering av kök/badrum?

Alla Kvinna Man
Kvalitet 22 % 19 % 25 %
Pris 21 % 20 % 21 %
Stil/design 17 % 17 % 18 %
Låg energiförbrukning 8 % 10 % 6 %
Miljövänliga/hållbara material 8 % 10 % 5 %
Låg vattenförbrukning 4 % 4 % 3 %
Att allt kan köpas på samma ställe 4 % 4 % 3 %
Modern/innovativ teknik 3 % 3 % 4 %
Välkänd tillverkare/varumärke 3 % 2 % 3 %
Annat 1 % 1 % 1 %
Vet ej 10 % 9 % 11 %

Om GROHE
I norra Europa har GROHE sitt regionala högkvarter i Köpenhamn och lokala säljkontor i Oslo, Stockholm och Helsingfors. GROHE är världens största leverantör av sanitetsprodukter samt ett globalt varumärke, dedikerad åt att producera och erbjuda innovativa vattenprodukter. Under flera årtionden har GROHE hållit fast vid sina varumärkesvärderingar; teknologi, kvalitet, design och hållbarhet. Dessa värden belyser GROHEs engagemang för att utveckla enastående upplevelser och att erbjuda ”Pure Freude an Wasser”. Genom ingenjörsvetenskap, innovation och design starkt förankrad i Tyskland, kan GROHE stolt hänvisa till brickan ”Made in Germany”, som ytterligare förstärker kundernas förtroende för varumärket. Alla GROHEs produktionsanläggningar använder sig av tekniker av hög kvalitet, för att försäkra enhetlighet med GROHEs värden och standarder. GROHE kan därmed försäkra att produkterna motsvarar även de högsta förväntningarna för utförande och funktion. Under de senaste 10 åren har GROHEs framgång bekräftats av mer än 280 design- och innovationspriser, samt ett flertal topplaceringar som ”Tysklands mest hållbara stora företag”. Flera projekt av hög profil världen runt är försedda med GROHEs produkter, vilket bevisar hur både arkitekter, designers samt utvecklare föredrar GROHEs produkter.

I 2014 blev GROHE en del av LIXIL Group Corporation, ett börsnoterat företag listat på Tokyobörsen. LIXIL är en global marknadsledare inom sanitetsindustrin, och förvaltar en bred portfölj av kända varumärken som GROHE, American Standard, och INAX. LIXIL är också Japans största leverantör av bostads- och byggmaterial.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login