Hallbars Research Institute firade Internationella skogsdagen på Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga

Av på 25 mars, 2021
Psykolog Linn Heed vid Hallbars Research Institute när den Internationella skogsdagen firades den 21 mars på Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga.

Den 21 mars hölls ett internationellt symposium på Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga. FAO (Förenta Nationernas Food and Agriculture Organization) har sedan 2012 uppmärksammat den 21 mars som den internationella skogsdagen. Från Karlskoga ordnade Hallbars Research Institute för första gången ett symposium på temat hållbarhetsrapporter, skog och klimat.

Moderator för Skogens dag-eventet i Karlskoga var Pelle Agorelius från Grythyttan, som är CEO för Hallbars samt driver lokalproducerande dryckesföretaget Saxhyttegubben tillsammans med sin hustru Ewa.

– Som bosatt i skogen och familjeföretagare med hållbart skogsbruk i fokus känns Internationella skogsdagen extra viktig, säger Pelle Agorelius.

Örebro läns Landshövding Maria Larsson, tillika ordförande i Stiftelsen Alfred Nobels Björkborn, önskade deltagare från fler än 20 länder välkomna i till symposiet som arrangerades i webinar-form.

Maria Larsson kommenterar:

– Om Alfred Nobel hade levt idag, så är jag säker på att han i sitt testamente också hade valt att inkludera priser till banbrytande framsteg för hållbar utveckling.

Eventets huvudtalare var författaren och forskaren Eri Yamasumi från UNDP (United Nations Development Programme) på temat ’Peoples´ Climate Vote’ som är den största opinionsundersökningen någonsin i världen om klimatfrågor. Dess resultat pekar entydigt på att träd och skog är i människors fokus över hela världen och i alla åldrar, inte minst bland ungdomar som fått ge sin röst i undersökningen.

– UNDP kallas ofta för hållbarhetsmålens väktare. Genom Peoples Climate Vote vet vi nu att skogar är valet nummer ett när det kommer till framtidens klimatlösningar, säger Eri Yamasumi.

Den tysk-franska journalisten Jörg Zipprick deltog i paneldebatten som arrangerades under dagen. Han kommenterar:

– För att nå hållbarhetsmålen måste våra samhällen acceptera att insatser sker på lång sikt, med resultat som syns decennier från nu. Konsumenter är drivande i hållbarhetsutvecklingen och deras deltagande i kommunikationen är avgörande.

Anders Oskal, Generalsekreterare för World Reindeer Herders tillägger

– Man kan inte styra naturen. Vi måste komma överens med den.

Den franska TV-kocken Cyril Rouquet-Prevost skapade en inspirerande film och recept för att fira Skogens dag. Länk till filmen här till recepten här.

Cyril Rouquet-Prevost hyllar sambandet mellan skogen och maten:

– Maten är nyckeln till framtiden för de 300 miljoner människor som lever i skogen.

Leg. Psykolog Linn Heed vid Hallbars Research Institute är en av initiativtagarna till symposiet. Hon kommenterar avslutningsvis:

Peoples Climate Vote från UNDP och Oxford University bevisar att människor i precis hela världen nu tar klimatfrågorna på största allvar. Att ungdomarnas röster hörs i undersökningen är oerhört viktigt. Framtiden är deras och det är vår skyldighet att lyssna och agera nu.

Skogsdagen i Karlskoga avslutades med att Pelle Agorelius välkomnade hållbarhetsrapporter från företag och organisationer till Hallbars Awards, vars vinnare offentliggörs vid Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga den 21 oktober. Prisutdelningarna sker på anrika Les Cordeliers i Paris den 30 november.

Samarbetspartners vid Hallbars Research Institute den 21 mars på Alfred Nobels Björkborn var Karlskoga kommun, Länstyrelsen i Örebro län, Örebro Universitet-Center for Sustainable Business, Global Entrepreneurs Forum in Hangzhou, Catedra UNESCO – Universidad San Martin de Porres,Cyril Rouquet TV samt Gourmand Awards.

Länet | Karlskoga
Örebronyheter

Källa Pelle Agorelius AB
Om Hallbars
Hallbars är av en internationell organisation baserad i Sverige och Europa såväl som i Asien. Hållbarhetsrapporter är böcker och förtjänar en bredare distribution och läsekrets. Ökat intresse för hållbarhetsrapporter kommer att hjälpa Förenta Nationernas mål för en hållbar utveckling genom att nå bortom kretsen i respektive land och bransch. Till förmån för samhället i stort och för vår gemensamma framtid.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in