Hälsa | 15 miljoner för bättre sjukskrivningar

Av på 11 februari, 2015

Region Örebro län får 15 miljoner kronor ur den statliga sjukvårdsmiljarden. Pengarna betalas ut för arbetet som gjorts under 2014 för att få till stånd en säker och effektiv sjukskrivningsprocess. Sjukskrivningsmiljarden är en överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting och staten som har funnits sedan 2006.

För den som är sjukskriven är en tydlig, säker och effektiv sjukskrivningsprocess av största vikt, säger Anders Ceder (S), regionråd. Att kunna återgå till arbete eller annan sysselsättning så tidigt som möjligt betyder mycket. Överenskommelsen med staten ger oss nu cirka 15 miljoner kronor för de insatser och förbättringar vi genomförde förra året.

Region Örebro län får pengarna bland annat för att man har arbetat med en jämställd sjukskrivningsprocess, förstärkta insatser vid psykisk ohälsa som är den största sjukskrivningsorsaken samt tidig samverkan i sjukskrivningsprocessen. Också insatser för att öka kvalitén i läkarintygen har premierats.

En följd av arbetet med sjukskrivningsprocessen är också att länsborna sedan i höstas kan gå in på webbplatsen 1177 Vårdguiden och där ta del av sina intyg via den nya nationella intygstjänsten Mina intyg. Patienter får därmed möjlighet att läsa, skriva ut och själv skicka sina intyg till Försäkringskassan.

Hälsa, Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in