Hälsa | Antalet blodgivare i världen sjunker – nu inleds global blodgivningskampanj

Av på 16 augusti, 2016

Undersökning i 18 länder visar att antalet blodgivare har minskat med nära en tredjedel under de senaste tio åren, förändringar i omvärlden kräver fler blodgivare i Sverige. Kampanjen Missing Type inleds 16 augusti 2016. 

Bokstäverna A, B och O tas nu bort från kända platser och varumärken runtom i världen. Bilder utan A, B och O från bland annat Bondi Beach, Tokyo Towers och City Radio Tower sprids i sociala medier. Detta för att visa på behovet av fler blodgivare.

Varje minut går det åt en blodpåse i den svenska sjukvården – utan blodgivarna stannar sjukvården. Nu gör Blodcentralerna i Sverige gemensam sak med blodorganisationer i 20 andra länder för att få fler blodgivare och öka kännedomen om blodgivningens betydelse.

Kampanjen Missing Type skapades 2015, av NHS Blood and Transplant i England och North Wales. Den fick stor uppmärksamhet och nådde över två miljarder människor. Nu genomförs kampanjen för första gången globalt och 21 länder medverkar. Grundidén är att bokstäverna A, B och O (blodgruppsbeteckningarna) tas bort ur namn, logotyper och skyltar. Detta för att påminna om att A, B och O behövs i blodbanken.

”Blodtransfusioner räddar liv och förbättrar hälsan för miljoner människor i världen. Det är livsviktigt att vi har många blodgivare. Oavsett om det handlar om cancerbehandling, blodsjukdomar, olyckor, operationer eller förlossningar så är blodtransfusioner en nödvändig del i den moderna sjukvården.”, säger Ulrika Ljung, ordförande Blodkommunikation Sverige.

Förändringar i omvärlden kräver fler blodgivare
I en undersökning inför den globala kampanjen1 rapporterade de medverkande länderna att antalet personer som gav blod för första gången var drygt 1,8 miljoner år 2005 och 1,3 miljoner år 2015. Det är en minskning med 27,6 procent på tio år.

I Sverige fanns 411 622 registrerade blodgivare2 år 2005, vilket kan jämföras med 340 506 år 2015. Det är nedgång med drygt 17 procent. En mer positiv utveckling kan ses på antalet nyanmälda blodgivare i Sverige, som har ökat under de senaste åren.

”Förändringar i omvärlden, som zika-virus, influensaepidemier och terrorhot, ändrar förutsättningarna. Det finns också mycket som periodvis kan hindra personer att ge blod. Till exempel måste man vänta med att ge blod efter resor till vissa länder, byte av sexpartner och nya tatueringar. Därför behöver vi fler blodgivare, säger Ulrika Ljung och fortsätter: ”Genom Missing Type-kampanjen hoppas vi att många blir inspirerade och anmäler sig som blodgivare”.

Medverkande aktörer i svenska Missing Type
Aftonbladet, SEB, Praktikertjänst, Ung Cancer, Blodomloppet, MTR, Octapharma, Bokmässan i Göteborg, IFK Göteborg och Östgöta Correspondenten.

Medverkande länder i Missing Type
England, USA, Australien, Sverige, Kanada, Irland, Skottland, Wales, Belgien, Nederländerna, Schweiz, Tyskland, Litauen, Japan, Brasilien, Sydafrika, Hong Kong, Sydkorea, Singapore, Nya Zeeland och Nepal.

Hjälp oss gärna att sprida kampanjen Bli blodgivare och/eller sprid information om kampanjen genom att ta bort bokstäverna A, B och O i dina sociala medier, hashtagga med #missingtype. Se info om närmsta blodbuss eller blodcentral på geblod.nu.

Fakta om blodgivning:
3 av 100 svenskar är blodgivare.
Varje minut används en blodpåse till en patient i Sverige. Det motsvarar 1200 blodpåsar per dygn.
Sveriges blodgivare gav närmare en halv miljon (434 985) påsar blod under 2015.
Nästan 100 000 patienter fick blodtransfusioner år 2015.
Att ge blod tar bara 30 minuter och det blodet kan rädda, eller förbättra, upp till tre liv.

1 Länder som deltog i Missing Types undersökning 2016:
England, Wales, Skottland, Nordirland, Belgien, Irland, Sverige, Schweiz, Nederländerna, Japan, Sydkorea, Singapore, Australien, Nya Zeeland, Brasilien, Kanada, USA, Sydafrika.

2 Med registrerade blodgivare avses de som har givit blod minst en gång under de senaste fem åren.

Hälsa
Örebroguiden

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in