Hälsa | Kaffe skyddar mot återfall i bröstcancer

By on 18 april, 2015

Flera studier har tidigare visat att kaffe har en skyddande effekt mot bröstcancer, men en ny studie visar att kaffe även hämmar tillväxten av tumören och minskar risk för återfall hos kvinnor som fått diagnosen, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

– Studien visar att de som drack minst två koppar kaffe om dagen hade mindre tumörer och lägre andel hormonberoende tumörer, säger Ann Rosendahl, en av forskarna vid Lunds Universitet, till SVT.

1100 personer med diagnosen bröstcancer ingår, varav nära hälften behandlats med läkemedlet tamoxifen. För de som kombinerade läkemedelsbehandlingen med kaffe minskade risken påtagligt.

Forskarna har tittat närmare på koffein och koffeinsyra – två ämnen som vanligtvis finns i det kaffe vi dricker i Sverige – som stänger av signalvägar som cencercellerna behöver för att växa.

Studien följer upp tidigare resultat och är gjord vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus, i samarbete med forskare i England. Den har publicerats i Clinical Cancer Research.

Hälsa
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login