Hälsa – RFSU gläds åt regeringens satsningar på sex och samlevnadsundervisningen

By on 17 november, 2016

Regeringens skrivelse ”Mål, makt och myndighet” som presenterades idag innehåller flera satsningar som RFSU efterlyst under lång tid. Regeringen avser att ge Skolinspektionen i uppdrag att granska sex- och samlevnadsundervisningen i skolan och därefter insatser för att förbättra undervisningen.

– Det är glädjande att regeringen så tydligt ser skolans roll för att diskutera sexualitet, jämställdhet och könsstrukturer, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU. Och att man ser den tydliga kopplingen mellan trakasserier och skolans ansvar. Vi tror också att granskningen kommer ge värdefull kunskap om hur sexualundervisningen ser ut och att den ser likadan ut i hela landet.

Ambitionerna att arbeta förebyggande mot mäns våld mot kvinnor har alltid varit viktigt för RFSU, men vi har också uttryckt oro för att samkönade relationer glöms bort i diskussionen om våld.

– Det är bra med fokus på förebyggande arbete och killar och män, berättar Kristina Ljungros. Och det är bra att perspektivet med hedersrelaterat våld lyfts fram. Men våld i nära relationer inkluderar även samkönade par, något som inte får tappas bort.

Hälsa
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login