Hälsa – Tips för att ditt barn ska sova bättre

By on 21 oktober, 2016

Det är vanligt att barn får problem med sömnen i olika perioder, även de barn som brukar sova bra. På 1177 Vårdguidens webbplats finns praktiska råd och illustrationer som visar hur du kan hjälpa ditt barn att sova bättre.

Det finns många olika förklaringar till varför ett barn sover dåligt. På 1177.se kan du läsa om hur många timmars sömn ditt barn behöver i olika perioder av uppväxten, från spädbarn till tonåringar, och vad som kan underlätta sömnen.

Barn sover för det mesta bättre om de är pigga på dagen och trötta på kvällen. Här är några tips:

  • Låt barnen vara utomhus i dagsljus minst en timme varje dag. Genom att vara ute i dagsljus på dagen och ha det mörkt på kvällen och natten hjälper vi kroppen att skilja på dag och natt.
  • Låt barnen stänga av tv:n, datorn eller surfplattan en timme före läggdags om barnet brukar ha svårt att somna. Det blå ljuset från bildskärmar gör att vi människor inte känner av kroppens naturliga trötthet lika lätt. Därför luras vi att vara vakna när vi egentligen behöver sova.

Sömn i olika åldrar

Om du är orolig för ditt barn kan du alltid ringa telefonnummer 1177 för att få sjukvårdsrådgivning. Du kan också kontakta en barnavårdscentral, BVC, eller vårdcentral.

Hälsa
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login