Hälsa | Våga berätta

Av på 4 februari, 2015

Nu lanserar 1177 Vårdguiden ”Våga berätta” – ett nytt tema direkt riktat till barn med interaktivt innehåll, bildspel, fakta, råd och stöd kring psykisk hälsa. Det nya temaområdet på 1177 Vårdguiden ska stärka barn att våga berätta om det som är jobbigt, i syfte att få hjälp. Utgångspunkten är att alla har hemligheter, och att en bra hemlighet gör en pirrig och glad. Men om en hemlighet gör en ledsen och orolig ska man inte behöva vara ensam med den, utan våga berätta för en vuxen. Målgruppen är barn mellan 8-12 år och innehållet är utvecklat i samverkan med målgruppen och med vuxna som arbetar med barn kopplat till psykisk hälsa.

Vi är jätteglada att äntligen kunna erbjuda barn kvalitetssäkrat, stärkande och anpassat innehåll kring frågor som rör psykisk hälsa, säger Anna-Lena Byström som är redaktionell projektledare för det nya temaområdet.

Interaktivt temaområde med berättelser
I en interaktiv och klickbar stadsbild möter användaren fiktiva barn och får följa deras berättelser kring olika problem och väg till hjälp. Här finns bland annat:

  • Alina, som är rädd att något jobbigt ska hända om hon inte tvättar händerna hela tiden.
  • Amadi som flytt från ett krig och är rädd för fyrverkerierna på nyårsafton.
  • William som har flyttat och saknar sina gamla kompisar.
  • Kajsa som har en mamma som säger att hon jobbar ihop med rymdmänniskor.
  • Nisse som har en pappa som glömmer han bort att de skulle gå på fotboll, när han har druckit och är full.

Faktatexter till barn som anhöriga och om problem barnet kan ha själv

Kopplat till de olika barnens berättelser finns också faktatexter som handlar om problem barnet själv kan ha, som fobier, tvångsbeteende, att känna sig ledsen, att vara mobbad och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Till några av texterna finns sagor som kan öka förståelsen för sjukdomen eller problemet. Några texter handlar också om att vara barn i ett hem där det finns vuxna med psykiska problem eller missbruk, till exempel depression, bipolär sjukdom, psykos eller alkoholmissbruk.

Tips och råd för att få hjälp
På temaområdet finns förslag på olika sätt som barnet kan göra för att få hjälp. Det kan till exempel handla om att prata med en vuxen de gillar, i skolan eller på fritiden, eller att kontakta organisationer som erbjuder anonym chatt eller telefonjour. För barn som har funderingar kring BUP (barn- och ungdomspsykiatrin), finns en film som visar hur det kan vara att gå dit.

Information om barnets rättigheter
Det finns också information riktat till barn om deras rättigheter, och vad vuxna får och inte får göra.

Att 1177 Vårdguiden nu erbjuder innehåll direkt riktat till barn kring dessa frågor, är egentligen en självklarhet. Barn är också invånare och har, precis som alla andra, fått en stärkt rätt till anpassad information i och med den nya patientlagen, säger Anna-Lena Byström.

Hälsa
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in