Han blir Sveriges nya förbundskapten för MTB

By on 27 augusti, 2019
Foto: Jenny Palmqvist/SCF

Den tidigare proffscyklisten Fredrik Kessiakoff blir ny förbundskapten för Mountainbike. Han tillträder sitt uppdrag den 1 oktober.

– Jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften, säger han.

De senaste fyra åren har Fredrik Kessiakoff haft en strategisk roll som styrelseledamot i Svenska Cykelförbundet och har bland annat arbetat för att stärka MTB nationellt. 

– MTB är en gren med många discipliner. Jag har lagt mycket av min fritid på att hjälpa till i förbundet, något som jag hoppas att grenen har gagnats av.

Tillsammans med Svenska cykelförbundets generalsekreterare, Leif Karlsson, har Kessiakoff även satt ihop en strategi- och utvecklingsgrupp bestående av sex personer som kommer hjälpa till med allt från uttagningar till landslaget, till att stötta den nya förbundskaptenen i strategiska beslut.

– Jag är väldigt nöjd med rekryteringen av Fredrik Kessiakoff som övergripande förbundskapten MTB. Fredrik har unik kompetens och insyn i tävling och träning på högsta internationella nivå inom både Mountainbike och Landsväg och har ett starkt driv att utveckla svensk MTB. Fredrik har varit tongivande i skapandet av den nya organisationen inom MTB med både strategi- och utvecklingsgrupp och införande av grenspecifika förbundskaptener, säger Leif Karlsson, generalsekreterare för SCF.

Som ny förbundskapten vill Fredrik Kessiakoff fortsätta stärka MTB internationellt och skapa utrymme för idrotten att växa nationellt.

– Det finns många duktiga cyklister som är hungriga och jag ser fram emot att ta ett större ansvar och utveckla våra åkare. Samtidigt vill jag fördela pengarna på fler åkare för att få ut fler på tävlingar i SCF:s regi. Men vi ska åka när man har på internationella tävlingar att göra, och inte bara för att samla erfarenhet.

Vad blir din viktigaste uppgift som förbundskapten?
– Mycket handlar om planering inför kommande uppdrag och avstämning med både cyklister och ledare. Jag vill även ta ett större grepp och verkligen utveckla våra åkare långsiktigt. Dom som vill bli duktiga på MTB ska vi hjälpa och stötta på resan mot internationella framgångar. Kanske skapar vi en A-trupp och en B-trupp, samt tittar nedåt i leden för att säkerställa att ungdomar med ambitioner gör rätt saker nationellt inför en kommande elitsatsning.

Välmeriterad proffscyklist
Namn:
 Fredrik Kessiakoff.
Bor: I Stockholm.
Ålder: 39 år.
Cykelkarriär: Professionell MTB-cyklist mellan 2003 – 2008 med flera mästerskapstitlar och två OS. Sadlade om till professionell landsvägscyklist mellan 2009 – 2014, har med framgång deltagit i både VM Tempo, Tour de France och Vuelta Espana för flera internationella stall.
Gör: Styrelseledamot i SCF, egenföretagare, har tidigare arrangerat cykeltävlingen Velothon Stockholm och ITU Stockholm Triathlon. Är ambassadör för Ren idrott.
Aktuell: Som överordnande förbundskapten för MTB Sverige. 

Sport | Cykel
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login