Hantera din katts eller hunds hudbesvär

By on 10 juni, 2023
Arkivbild

Så tar du hand om din katts eller hunds hud, 38 procent av hudproblemen hos hundar uppkommer under det första levnadsåret. Därför är det viktigt att redan när ditt husdjur är hundvalp eller kattunge vara uppmärksam på dess beteende och när detta avviker från det normala. 

Royal Canins veterinär ger sina bästa tips för hur du kan hantera hundars och katters hudbesvär.

Veterinärens tips för att motverka hudproblem 

….

Välj rätt typ av foder

Dietfoder för särskilda näringsändamål kan bidra till att stödja hudfunktionen hos hunden eller katten vid hudsjukdomar och överdrivet håravfall. Dessa ska rekommenderas av din veterinär. Om din hund eller katt har tendens till känslig hud, kan du välja foder med en näringsbalans speciellt anpassad för detta. Omega 3- och omega 6-fettsyror är exempel på näringsämnen som kan bidra till att upprätthålla en sund hud och päls.

Upp till 30 procent av proteinintaget går till hud och päls. Det är därför viktigt att ge hunden eller katten foder med lättsmält protein av hög kvalitet. På så vis kan de ta upp tillräckligt med protein för underhåll av hud och päls, samtidigt som det minskar risken för att osmält protein (som inte absorberats) orsakar besvär i tjocktarmen. 

….

Eliminationsdiet vid misstänkt fodermedelsallergi
En eliminationsdiet används för att undersöka om ditt husdjur är allergiskt mot något i sin kost. Cutaneous adverse food reaction (cAFR), matallergi, kan endast identifieras genom eliminationsdiet med påföljande provokation. Metoden innebär att hunden eller katten endast får äta ett protein som husdjuret inte har stött på tidigare. Alternativt ges hunden eller katten ett extensivt hydrolyserat foder under en viss period. 

Det är mycket svårt att hitta en proteinkälla som man kan säkerställa att hunden eller katten aldrig tidigare påträffat. Det finns ofta spår av andra protein än de som anges på förpackningen i vanliga foder, därför rekommenderas ofta hydrolyserade foder. Vid extensiv hydrolysering av protein, klipps proteinet upp i så små delar att hundens eller kattens immunförsvar med mycket stor sannolikhet inte känner igen proteinet, och det utlöser därför ingen allergisk reaktion.

Viktigt att komma ihåg under eliminationsdieten är:

1. Ge inte någon annan mat än den din veterinär rekommenderat, och se till att det inte finns tillgång till matrester. 

2. Mata din hund eller katt i ett separat rum från dina andra husdjur.

3. Tvätta dina händer och matskålen noga före varje måltid. 

4. Förslut påsen noggrant och lagra maten i förpackningen den kommer i. Sätt gärna hela förpackningen i en sluten fodertuna. 

5. Ha bara rena djurleksaker som inte har spår av foder till hands, helst i plast.

När eliminationsdieten är över måste återigen den mat som hunden eller katten åt från början introduceras. Om allergisymptomen dyker upp igen kan en fodermedelsallergi diagnosticeras.

….

Regelbunden schamponering

Schamponering av ditt husdjur kan dämpa eller lindra besvär vid till exempel atopisk dermatit. Rådfråga din veterinär om vilket schampo du bör använda. Det finns både medicinska schampo och olika dermatologiska schampo att välja mellan.

….

Var uppmärksam på paraister 

Om du misstänker att ditt husdjur drabbats av parasiter måste du uppsöka en veterinär för att få rätt typ av läkemedel. När temperaturen utomhus når fem grader börjar fästingarna bli aktiva och det är dags för fästingförebyggande behandling. Kom ihåg att aldrig använda läkemedel som är avsedda för hundar på katter, eftersom de i vissa fall kan vara dödliga. 

….

Var uppmärksam på hemmamiljön

Många hundar och katter kan vara känsliga för kvalster, mögel eller ämnen i rengöringsmedel. Granska gärna ditt hem och de produkter du använder för att försäkra dig om att du ger dina husdjur en trygg och hälsosam miljö att leva i.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Royal Canin

You must be logged in to post a comment Login