Hantera maten säkert under rötmånaden

Av på 21 juli, 2020
Arkivbild

Under augusti ökar antalet fall av magsjuka, det beror på att många livsmedel håller sämre under denna månad. Men genom att se över hur mat förvaras och tillagas kan risken att bli sjuk minskas. Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten, ger sina bästa tips som gäller i hela Sverige.

Under den så kallade rötmånaden är temperaturen och luftfuktigheten ofta hög, ett klimat som bakterier och mögel trivs i. Det finns alltid en risk att drabbas av magsjuka men genom att hantera livsmedel på rätt sätt och sköta hygienen minskar risken.

Glöm inte att tvätta händerna

Det är viktigt att alltid tvätta händerna innan man hanterar eller äter mat. Det gäller även efter hantering av rått kött eller rå kyckling. Finns det inte tillgång till tvål och vatten kan man använda handsprit.

– I år är det både rötmånad och coronapandemi, så det är två anledningar till att vara extra noggrann med handhygienen, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten.

För att hålla bakterier borta ska arbetsytor i köket hållas rena. Om både kött och grönsaker ska skäras till maten ska olika skärbrädor och knivar användas.

Håll kylvarorna kalla

Under rötmånaden är det viktigt att tänka på hanteringen av livsmedel redan i butiken.

Man kan ta med sig en kylväska eller några kylklampar så att maten kan hållas kall hela vägen hem, säger Karina Salomonsson.

När maten är hemma ska den snabbt in i kylskåpet, står den ute i rumstemperatur minskar hållbarheten. Ett kallt kylskåp förlänger hållbarheten, en lagom temperatur är + 4 grader.

Få i dig vätska

Vid magsjuka är det viktigt att få i sig mer vätska än vanligt för att inte drabbas av uttorkning. Förutom vatten är det bra att dricka vätskeersättning som går att köpa på apotek eller i livsmedelsbutiker, det går också att blanda egen.

– Barn kan ibland behöva skedmatas för att få i sig vätska. Helst ska söta drycker och lightdrycker undvikas eftersom de kan ge diarré. Vill inte barnet dricka kan de få isglass. Men fortsätt att erbjuda dem något att dricka, säger Karina Salomonsson.

Efter magsjukan går det att börja äta vanlig mat direkt, men det kan vara bra att börja med skonsammare kost, exempelvis soppor, vitt bröd, kokt fisk och ris i mindre portioner. Undvik kaffe och fiberrik mat då de kan ge diarré.

Mer tips och råd om magsjuka och hur man gör vätskeersättning finns på 1177.se/magsjuka och i 1177 Vårdguidens app.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Region Västerbotten

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in