Här är årets trender bland inomhusväxter

By on 20 februari, 2022
Foto: Plantagen

Den största anledningen att omge sig med växter hemma är dess inverkan på välmåendet. Växterna skapar en lugn och harmonisk atmosfär och motverkar stress. Intresset för inomhusväxter är fortsatt stort bland svenskarna och vi inreder med allt fler och grönare växter.

Det visar Plantagens nya rapport Växttrender 2022.

För elfte året i rad presenterar Plantagen sin rapport Växttrender. Undersökningen har genomförts tillsammans med HUI Research och analyserats av några av Sveriges främsta experter inom växter, trender och trädgård.

Årets stora inomhustrender:

……..

1. Växter för ökat välmående

En tydlig anledning till intresset för inomhusväxter är dess inverkan på måendet. Sex av tio svenskar uppger att de köper inomhusväxter till sitt hem för att de bidrar till en lugn och harmonisk atmosfär. Det är den vanligaste anledningen till att inreda sitt hem med växter. 27 procent uppger att de har inomhusväxter hemma för att reducera stress.

……..

2. Ju fler växter desto bättre

Intresset för inomhusväxter är fortsatt stort. Det gäller inte minst antalet växter hemma – ju fler desto bättre.

– Det är en tydlig trend att ha många växter hemma – våra mor- och farföräldrar hade kanske två saintpaulior och några porslinskatter i fönstret, på samma yta har vi nu kanske tjugo växter, säger trendexperten Stefan ”Trendstefan” Nilsson.

Även pandemin tycks ha påverkat växtligheten i hemmen, i synnerhet på hemmakontoren. Andelen svenskar som har växter i sitt hemmakontor har ökat från 20 till 48 procent sedan i fjol.

……..

3. Sticklingar åt alla

En trend som är fortsatt stark bland svenskarna är sticklingar. Sju av tio tar sticklingar och av dem har sex av tio gett bort en stickling som gåva. Intresset är stort hos alla generationer men störst bland yngre. De populäraste växterna att ta sticklingar från är:

  • Palettblad
  • Elefantöra
  • Monstera
  • Svärmorstunga
  • Garderobsblomma

– Att ta sticklingar är en del i en större trend som har med återbruk och hållbarhet att göra. Det känns bra att få en stickling att växa och frodas och många växter som är populära nu är tacksamma att ta sticklingar från, som palettblad och monstera, säger Veronica Axelsson, trädgårdsmästare på Plantagen.

……..

4. Gröna växter med medelhavskänsla

Gröna växter toppar listan över svenskarnas inomhusfavoriter, en ihållande trend de senaste åren. Drygt sex av tio föredrar gröna växter i hemmet. Men det finns tydliga generationsskillnader. I åldersgruppen 60+ är blommande inomhusväxter mest populärt medan 18–29-åringar föredrar stora inomhusträd.

…………………………..

Medelhavsväxter från Kordylinesläktet har kommit att bli särskilt trendiga bland gröna växter, även klassiker som citrus- och olivträd ligger i topp.

De fem populäraste gröna inomhusväxterna är:

  • Alokasia
  • Kaladium
  • Kalatea
  • Fönsterfikus
  • Palettblad

Nöje
Örebronyheter

Källa Plantagen

You must be logged in to post a comment Login